Přednáška na filmovém festivale Finále v Plzni

PLZEŇ, 26. dubna 2007 - Ve čtvrtek 26. dubna 2007 uspořádala Česká protipirátská v rámci festivalu českých filmů Finále další z cyklu přednášek na téma filmové pirátství a autorské právo v audiovizi. Přednášky se zúčastnilo asi 30 lidí a po teoretickém výkladu následovala řada zajímavých praktických dotazů z publika.

Festival Finále je každoroční soutěžní přehlídkou českých hraných i dokumentárních filmů a jeho první ročník se uskutečnil již v roce 1968. Poté byl však v letech sedmdesátých a osmdesátých přerušen a k jeho opětovnému vzkříšení došlo až na počátku let devadesátých. Od té doby se v Plzni koná každoročně obvykle poslední dubnový týden.

Zmínka o akci se objevila také ve festivalovém zpravodaji v následujícím znění: „Panel České protipirátské unie Především mladí lidé, kteří mají bezprostřední zkušenost s filmovým pirátstvím, stahováním filmů a hudby, přišli ve čtvrtek dopoledne do Digitálního kina diskutovat s Lenkou Hečkovou, právničkou České protipirátské unie. ČPU existuje v Čechách od roku 1992. Jako neziskové sdružení spojuje společnosti a instituce, které mají zájem na potírání nelegálního obchodu s autorskými díly. O tom, že jde o otázku existenčního významu ostatně svědčí fakt, že v posledních letech několik členů ČPU ukončilo činnost právě z důvodu poklesů prodejů vlivem pirátství. „V některých statistikách se uvádí, že v byznysu s nelegálními kopiemi autorských děl se točí více peněz než v obchodu s drogami, přičemž za něj hrozí velmi nízké tresty. Posluchače upoutal blok věnovaný internetovému pirátství – pojmy jako torrent trackery, warez fóra, FTP servery jim rozhodně nebyly cizí. „Mezi mladými lidmi funguje hodně motiv prestiže – piráti se předhánějí v tom, kdo rychleji získá technicky kvalitnější kopii a poskytne ji ostatním,“ řekla Lenka Hečková. Dlouhá a bouřlivá diskuze svědčila o faktu, že panel alespoň částečně splnil svůj účel, že se v účastnících podařilo alespoň trochu zasít povědomí o tom, že filmy nejsou zadarmo."

zpět