Třídenní razie ve spolupráci s GVU

POHRANIČÍ, 6-8.6.2007 - Od středy 06.06.2007 do pátku 08.06.2007 proběhla v pohraničí další společná akce s kolegy z "německé protipirátská unie" GVU. Ve středu se vyšetřovatelé v doprovodu celníků z Celního ředitelství Plzeň a Celního úřadu Domažlice pobočka Draženov zaměřili na tržnici u Casina Olympia na v obci Horní Folmava nedaleko stejnojmenného hraničního přechodu (Furth im Wald). Na tržnici byl zadržen prodejce vietnamské národnosti a zajištěno 6.000 ks VCD (CD-R s filmy zaznamenané ve formátu Video CD) na jeho stánku a skrytém zásobovacím skladu.

Ve čtvrtek pak za účasti pracovníků Celního ředitelství Plzeň odd. 31, Celního úřad Tachov pobočka Rozvadov odd. 032 a celního úřadu Cheb proběhla kontrola na tržnici Asia Markt v obci Svatá Kateřina nedaleko hraničního přechodu Rozvadov (Waldhaus). Žádného prodejce se nepodařilo zadržet, přesto bylo zajištěno 688 ks VCD a 1.054 ks hudebních CD-R. Následně se vyšetřovatelé přesunuli na tržnici v Železné Rudě. Na tržnici byl zadržen vietnamský prodejce spolu s 322 ks VCD a 634 ks hudebních CD-R. Další razie proběhla na tržnici U Kostela v obci Horní Folmava, kde se podařilo zadržet řidiče vietnamské národnosti v jehož vozidle bylo zajištěno 127 ks VCD, 1.634 ks hudebních CD-R, booklety a hry GameBoy.

V pátek se pak vyšetřovatelé za účasti pracovníků Celní ředitelství Ústí nad Labem a Celního úřadu Chomutov vydali na kontrolu městské tržnice v hraniční obci Vejprty (Bärenstein). Na tržnici se podařilo zajistit dva stánky s pirátskými disky i s jejich prodejci. Na prvním stánku bylo zajištěno 20 ks VCD a 700 ks hudebních CD-R a v přilehlém skladišti dalších 205 ks VCD a 487 ks hudebních CD-R. Na druhém stánku 8 ks VCD a 629 ks hudebních CD-R. Během kontroly bylo dále zajištěno nelegální zboží v zatím neurčené hodnotě, zejména padělaný textil a obuv. Razie ovšem byla pravděpodobně předem vyzrazena, neboť pracovníci GVU předstírající koupěchtivé německé turisty od trhovců zjistili, že dnes kontrolu disků očekávají a proto tento druh zboží od rána neprodávají. Z tohoto důvodu byla provedena předstíraná akce, v rámci níž na tržnici přijeli uniformovaní celníci a provedli menší akci. Po dalších dvou hodinách byla provedena vlastní předem plánovaná akce.

Situace na tržnicích v pohraničí se pomalu mění. Řada prodejců krachuje. Důsledkem je nejen výrazné snížení cen disků - u těch filmových dokonce z 5 až na 1 Euro za kus, ale také vzrůstající agresivita proti kontrolujícím osobám u stánkařů, kteří se rozhodli vydržet a bránit své zboží za každou cenu. Část prodejců své stánky opoustila a vydává se za legální prací např. do lesních závodů či továrny Škoda v Mladé Boleslavi. Důvodem jsou nejen časté kontroly a razie, ale také nižší příliv zákazníků - německy mluvících turistů, kteří již pravděpodobně zjistili, jak nekvalitní pirátské disky jsou. V důsledku nárůstu nových a rozšiřování starších tržnic, je konkurence mezi prodejci vysoká. Během pravidelných razií jsou jim opakovaně zajišťovány stovky až tisíce nosičů.

zpět