Podmíněné zastavení trestního stíhání dvaapadesátiletého fanouška Mayovek

PROSTĚJOV, 12. září 2008 - Státní zástupce Okresního státního zastupitelství podmíněně zastavil trestní stíhaní obviněného A. K. z Prostějova za součastného stanovení zkušební doby na 6 měsíců. Jednou z podmínek podmíněného zastavení byl souhlas poškozených a dohoda na náhradě škody.

Poškození s přihlédnutí k okolnostem případu, který je skutečně specifický, uvolili nejen snížit požadované kompenzace náhrady škody o téměř 65 % a umožnit tak obviněnému dosáhnout podmíněného zastavení trestního stíhání, ale také vyjádřili souhlas s navrácení převážené části nosičů jeho sbírky včetně značného počtu neoriginálních rozmnoženin, které by jinak v trestním řízení propadly nebo byly zabrány.

Dvaapadesátiletý pan A., obrovský fanda Karla Maye, východoněmeckých mayovek, indiánů, divokého západu a všeho, co s tím, tvůrci, herci apod. souvisí se tedy nakonec může i nadále radovat ze své sbírky. Pan A. nashromáždil unikátní sbírku týkající se fenoménu Karla Maye a mayovek na více než 600 DVD z velké většiny vypálených, a to nejen filmových děl (ve značné části v původním německém znění), ale i jiného souvisejícího materiálu, např. propagačních fotografií, záběrů natáčení, popisů lokací, trailerů a upoutávek, záznamů z premiér a ocenění, jiných filmů "svých" herců a rozhovorů s tvůrci a herci včetně např. jejich vystoupení v různých televizních pořadech. Jeho zaujetí šlo tak daleko, že např. nahrával z televizí upoutávky na vysílání zájmových filmů či reklamy na vydané nosiče a sety. Pravděpodobně v podstatě každé dílo, které legitimně vyšlo, měl v originále a často i v kopiích z různých zdrojů a v různých formátech a úpravách (v němčině, s titulky, s dabingem...). Pan A. si však bohužel svou vášeň pro mayovky nenechal jen pro sebe, a jednotlivá díla aktivně formou inzerce prodával. Celkem mu bylo prokázáno 54 prodaných DVD-R. Policie zabavila nejen tyto disky, ale celou sbírku, protože obviněný nabízel zhotovení neoprávněných kopií titulů z celé své sbírky.

zpět