Čtrnáct pachatelů obviněno za šíření filmů prostřednictvím internetu

OSTRAVA, 13. července 2007 - Čtrnácti pachatelům, převážně studentům, bylo policisty OHK SKPV PČR Správy Severomoravského kraje Ostrava sděleno obvinění pro trestný čin porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 152 trestního zákona. Trestného činu se dopustili tím, že uploadovali (uložili) na FTP server filmy, hudbu a počítačové programy, ke kterým pak měly přístup další osoby. Tím porušili právo na sdělování k chráněným dílům a zvukovým a zvukově obrazovým záznamům. Za trestný čin jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do 5 milionů korun a propadnutí věci - počítačů prostřednictvím kterých trestný čin spáchali.

Za trestnou činností stáli dva vysokoškolští studenti, kteří zprostředkovávali dalším osobám přístup k internetové síti a zřídili dvě datová uložiště (FTP servery Eureka a Johny). K těmto serverům měli přístup pouze ti klienti, kteří přispěli na nákup zařízení. Za odměnu pak mohli volně stahovat filmy, hudbu či software, které na server uložili jiní klienti. Tímto způsobem porušili práva k 247 filmovým dílům a stovkám epizod televizních seriálů. Jen během 70 dní v průběhu léta 2006 byla tato díla stažena více než 1500 krát. Mezi neoprávněně užitými filmy bylo i značné množství tehdy předpremiérových titulů jako např. Účastníci zájezdu, Rafťáci, Šifra mistra Leonarda, Denní hlídka, Mission Imposible III, Doba ledová 2 - Obleva či Auta.

Vzhledem k tomu, že se jednalo z hlediska dokazování o poměrně složitou trestnou činnost, byly provedeny domovní prohlídky, při kterých bylo zajištěno množství harddisků počítačů. Jedním z nejnáročnějších úkolů v rámci dokazování bylo analyzovat vzájemnou komunikaci mezi pachateli. Jednalo se o tisíce stránek dokumentů. Tato mravenčí práce přinesla výsledek v podobě zahájení trestního stíhání proti 14-ti osobám. Podkladem pro trestní stíhání těchto osob bylo precizní zmapování pohybu dat v jednotlivých sítích. Policisté tedy přesně věděli kdo, kdy a jaká data na servery ukládal nebo stahoval.

zpět