Série seminářů na vysokých školách dospěla do cíle

PRAHA, 11. prosince 2008 - Včerejší přednáškou na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze vyvrcholila série seminářů na téma „Jak se vyhnout pirátství; Ochrana autorských práv“ pořádaných Českou protipirátská unie v rámci vzdělávacího projektu „Filmy nejsou zadarmo III“ za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky.

Kromě zástupců ČPU se seminářů zúčastnili také zástupci dalších protipirátských organizací IFPI ČR (hudba) a Bussiness Software Alliance (počítačové programy), zástupci Policie ČR z Policejního prezidia ČR a soudní znalec a další odborníci se zkušenostmi z praxe, tak, aby byla pro studenty zajištěna různorodost názorů a zvýšena atraktivita jednotlivých seminářů.

Semináře proběhly v průběhu listopadu a začátku prosince na deseti hlavních vysokých školách v České republice. Z třinácti oslovených seminář výslovně odmítla Univerzita Pardubice s odůvodněním, že její studenti autorská práva v žádném případě neporušují. S Univerzitou Karlovou a Univerzitou Hradec Králové se nám bohužel nepodařilo sladit termíny.

Semináře byly přijaty vesměs příznivě a obvykle vyústily v živou diskuzi. Nevyhnuli jsme se však ani tvrdé kritice a obviňování ze zastrašování. Těžko se holt zavděčit všem, jedná se přeci jen o mezi studenty dosti nepopulární problematiku. Nejvstřícněji naladěné publikum jsme zaznamenali na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně, kde dokonce deset studentů, kteří obsadili první řadu, dorazilo z recese v pirátských kostýmech. Studenti zde kladli věcné dotazy a akceptovali také naši argumentaci. Naopak téměř nepřátelská atmosféra panovala na Vysokém učení technickém v Brně, kde se diskuze protáhla až téměř do půlnoci a nakonec ani tak nevedla k žádnému zvláštnímu kompromisu. Obecně snad největší kritice se všude dostalo institutu náhradních odměn upravujícímu povinné odvody z prázdných nosičů, HDD, přístrojů apod.

Věříme, že blok seminářů alespoň trochu přispěl k informovanosti studentů o problematice pirátství a poskytl jim také pohled „z druhé strany barikády“, než je ta jejich.

K seminářům jsme zpracovali doprovodná skripta, která jsou k dispozici ke stažení stejně jako doprovodné powerpointové prezentace:
Skripta
Prezentace (Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Ústí nad Labem)
Prezentace (Technická univerzita, Liberec)
Prezentace (Západočeská univerzita, Plzeň)
Prezentace (Technická univerzita Ostrava - VŠ Báňská; Univerzita Palackého Olomouc; VUT Brno; Ostravská univerzita)
Prezentace (ČVUT, Praha)
Prezentace (Masarykova univerzita - Fakulta informatiky, Brno)
Prezentace (VŠE, Praha)

zpět