Náhrada škody pro poškozené

TŘEBÍČ, 25. června 2007 - Česká protipirátská unie obdržela další dosud nepravomocné soudní rozhodnutí ve věci porušování autorského práva, kterým Okresní soud v Třebíči uznal nárok poškozených na náhradu škody v adhezním řízení a obviněného odsoudil k povinnosti tuto škodu uhradit v celé uplatněné výši, v případě poškozených zastoupených Českou protipirátskou unií tedy ve výši 1.205.150,- Kč.

Obviněný v období od října 2005 do 13.4.2006 protiprávně zhotovoval rozmnoženiny nejen chráněných děl audiovizuálních, ale také děl hudebních a aplikačního software a tyto pak prostřednictvím internetu a teletextu nabízel k prodeji a prodával, přičemž způsobil škodu minimálně ve výši 1.592.725,- Kč. Jedná se o škodu vyčíslenou jednotlivými poškozenými na základě zajištěných důkazů, skutečná škoda může být ve skutečnosti mnohem vyšší.

Kromě povinnosti uhradit poškozeným škodu, kterou svým jednáním způsobil, byl obviněný J. P. odsouzen také k trestu odnětí svobody v trvání 11 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jeden a půl roku. Vzhledem k tomu, že se jedná již o třetí odsouzení stejného pachatele za porušování autorských práv, není trest uložený pod polovinou zákonné trestní sazby nijak vysoký, a největším potrestáním pachatele je tak povinnost k náhradě škody.

Poprvé byl J. P. odsouzen v březnu 2005 k trestu obecně prospěšných prací v rozsahu 200 hodin. I tenkrát mu soud uložil povinnost nahradit škodu, kterou svým jednáním způsobil. Jeho předchozí trestné jednání nebylo tak rozsáhlé, ČPU vyčíslila škodu na 15.308,- Kč, které odsouzený již uhradil. Další trest mu byl uložen v říjnu 2005 (mezi kopírovanými díly nebyly filmy). Bohužel ani předchozí odsouzení a splácení škody pro něj nebylo dostatečným impulsem k zanechání pirátství.

zpět