Za porušení autorského práva zabavení automobilu

ZNOJMO, 2. prosince 2008 - Dne 26. září 2007 vydal Okresní soud ve Znojmě trestní příkaz, ve kterém odsoudil obviněného V. K., pirátského recidivistu vietnamské národnosti, za převoz neoprávněných rozmnoženin hudebních a filmových děl zaznamenaných na CD-R nosičích přes hranice a jejich následný prodej. Ze zajištěných nosičů bylo 12.600 ks tzv. pseudoDVD, tedy CD-R disků s vypálenými filmy v německé jazykové verzi a struktuře VCD, které lze přehrát v běžných stolních DVD přehrávačích. Soud uložil obviněnému trest odnětí svobody v trvání jednoho roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání 40 měsíců s dohledem a trest zákazu činnosti, spočívající v předmětu podnikání koupě zboží za účelem jeho prodeje a prodej zboží na dobu tří let.

Česká protipirátská unie podala dne 9.10.2007 státnímu zástupci podnět k podání odporu proti výše uvedenému trestnímu příkazu s odůvodněním, že trest uložený obviněnému je nepřiměřeně mírný vzhledem k rozsahu páchané trestné činnosti a k recidivní povaze obviněného.

Česká protipirátská unie totiž tohoto mladého vietnamského recidivistu vyšetřovala již několikrát v minulosti pro nabídku a prodej pirátských nosičů na pohraničních tržnicích. Trestu za první odhalené porušování autorského práva, převoz 11.300 ks pirátských CD-R s filmy v roce 2004, ještě unikl, jeho další protiprávní jednání však už byla potrestána: za prodej 259 pirátských disků v roce 2004 a 212 ks v roce 2005 mu byl uložen trest odnětí svobody na 12 měsíců s odkladem na 26 měsíců, zabrání věci a náhrada škody ČPU 1.100,- Kč.

Na základě podaného odporu nařídil Okresní soud ve Znojmě v nejnověji rozhodované věci hlavní líčení, ve kterém dne 2.12.2008 uložil obviněnému kromě trestu uloženém v trestním příkazu navíc i trest propadnutí věcí (zajištěných CD-R disků) a trest zabrání věci – osobního automobilu značky Volkswagen Passat 1,9 Tdi.

Vzhledem k tomu, že se obžalovaný i státní zástupce vzdali po vyhlášení rozsudku práva odvolání, je tento rozsudek již pravomocný.

zpět