TISKOVÉ ZPRÁVY 2002


04.12.2002

12.11.2002

07.10.2002

04.10.2002

09.09.2002

05.09.2002

28.08.2002

13.05.2002

08.04.2002

14.02.2002

14.02.2002

12.02.2002

25.01.2002




04.12.2002


Rekordní úlovek se podařil pracovníkům České protipirátské unie (ČPU) a České obchodní inspekce České Budějovice při razii 26. listopadu 2002 v příhraniční tržnici Folmava. V jednom ze stánků nalezli kontroloři nejen 1760 videokompaktních disků s pirátskými nahrávkami nejnovějších filmů a přes dvě stovky videokazet, ale i 10 pirátských DVD původem z Číny. Zajištěné zboží by na černém trhu mělo hodnotu přes 700.000,- Kč. Prodejci byli nečekanou kontrolou natolik překvapeni, že nestačili své zboží schovat. Vysoká hodnota zajištěného zboží stejně jako omezení prodeje v atraktivní dobu vedlo u vietnamských prodejců ke zklamání, které bohužel ventilovali i fyzickým útokem na pracovníka ČPU. Ostatní kontroloři však zasáhli včas a nedošlo proto ke zranění. Fyzické útoky na kontrolní pracovníky jsou stále častější; jen v posledním čtvrtletí došlo k několika takovým útokům, někdy i poměrně vážným. Prodejci tímto způsobem ventilují zklamání ze ztráty zboží a omezení svých černých zisků častými kontrolami a raziemi na tržištích; často je od útoku neodradí ani přítomnost policie.

V listopadu tohoto roku uskutečnila ČPU ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí a Policií ČR 24 razií v příhraničních tržnicích, při kterých bylo zajištěno pirátské zboží s filmy za více než čtyři miliony korun. Nejvíce bylo zajištěno videokompaktních disků (9342 ks), které však prodejci inzerují jako DVD. Kvalita těchto padělků je však nesrovnatelná se skutečným DVD. Formát černých disků navíc neumožňuje výběr jazyka a neobsahuje ani bonusové materiály ve formě vystřižených scén, videoklipu, komentáře tvůrců apod. Naopak pirátských DVD se na vietnamských tržnicích příliš nevyskytuje; v listopadu jich bylo nalezeno pouhých 23 kusů. Přesto, že na příhraničních tržištích kralují videokompaktní disky, stále ještě jsou prodávány i pirátské videokazety; v listopadu to bylo 2229 kusů. Fotografie z typické razie naleznete zde.

nahoru


12.11.2002


Přes 15 tisíc pirátských video kompakních disků a na dvě stovky videokazet bylo s dalším zbožím v celkové hodnotě 12 milionů korun zničeno v drtící lince poblíž Karlových Varů. Česká obchodní inspekce tak zlikvidovala zboží zajištěné v červenci tohoto roku na tržišti Top Market v Chebu v prostorách, kde se kompletovaly pirátské kompaktní disky. Letos se jednalo už o čtvtou likvidaci pirátského audiovizuálního zboží. V minulých letech se zboží likvidovalo jedenkrát za jeden až dva roky po naplnění skladů. Letošní rekordní zátahy a velké množství zajištěného pirátského zboží si však vyžádaly častější likvidaci.

nahoru


07.10.2002


Přes dvacet tisíc pirátských nosičů v tržní hodnotě přesahující šest miliónů korun bude demonstrativně zničeno na mezinárodním veletrhu informačních a komunikačních technologií INVEX 2002. Akce bude vyvrcholením doprovodného programu Ministerstva vnitra ČR Boj proti pirátství v oblasti software, audio a video, který probíhá na stánku ministerstva ve spolupráci s Business Software Alliance BSA, Českou protipirátskou unií ČPU a Mezinárodní federací fonografického průmyslu IFPI. Ve středu 9. října proběhne na stánku ministerstva od 10 hodin seminář pro veřejnost o problematice audiovizuálního, hudebního a softwarového pirátství. Akce bude pokračovat o hodinu později, tedy v 11 hodin, veřejnou likvidací pirátského zboží. Na volnou plochu před stánkem Ministerstva vnitra budou za asistence policie vysypány pirátské nosiče s hudbou, filmy a softwarem. Pirátské kompaktní disky a videokazety budou poté zničeny těžkou technikou - válcem. Jejich ekologická likvidace bude pokračovat v zařízení firmy A.S.A. v Brně, kde bude zničené pirátské zboží nejdříve najemno nadrceno, a poté i namleto na maximálně dvoucentimetrové úlomky, které následně poslouží jako podpůrné palivo v cementárně.

Jen v letošním roce způsobili piráti v České republice hudebnímu, filmovému a softwarovému průmyslu škody přesahující 1,5 miliardy korun. Pirátství působí další obrovské škody i státní pokladně a tím i nám všem. Piráti totiž neplatí daně a svým černým obchodem ubírají pracovní místa v legálním průmyslu. Navíc svými výrobky poškozují i zákazníky, protože padělky jsou vždy méně kvalitní než originál.

nahoru


04.10.2002


Na dvanáct set pirátských videokompaktních disků (VCD) s filmy a přes stovku pirátských videokazet bylo zajištěno při dnešní společné razii České protipirátské unie (ČPU) s Celním úřadem - oddělení pátrání Chomutov a České obchodní inspekce, inspektorát Karlovy Vary, na tržnici Křimov Špic. Na pirátských nosičích jsou neoprávněně zaznamenané nejnovější filmy, často dosud na videokazetách či DVD nevydané, ale i trvalky v podobě animovaných pohádek. Zajištěné pirátské kopie filmů by měly na černém trhu hodnotu přes čtyři sta tisíc korun; způsobená škoda převyšuje milión korun. Pirátsky vypalované disky byly prodávány jako DVD aniž by však prodávané zboží mělo stejné či podobné vlastnosti. Nekvalitní padělky, které se v obsahu a provedení nemohou srovnat s originálem, totiž nemají základní vlastnosti DVD disků; vysokou kvalitu obrazu i zvuku, velkou kapacitu umožňující využití několika jazykových verzí a uvedení bonusových materiálů, a zejména pak multimediálnost. Pirátsky zkopírovaný film pak zákazník shlédne nejen ve špatné kvalitě a v jediné uvedené jazykové verzi, ale musí si v polovině filmu založit nový disk, neboť film se na jedno CD, i při snížení kvality záznamu, zpravidla celý nevejde.

Jen v letošním roce zajistila ČPU ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Policií ČR a celními orgány přes třicet tisíc pirátských nosičů s filmy v hodnotě přesahující patnáct miliónů korun. Pirátům pak hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a zisků. Navíc jsou povinni uhradit poškozeným náhradu škody a vydat bezdůvodné obohacení, které se rovná dvounásobku ceny potřebných licencí. Dopustí-li se pachatel trestného činu ve značném rozsahu či získá-li činem značný prospěch, hrozí mu odnětí svobody až na šest měsíců až pět let.

nahoru


09.09.2002


Přibližně šest tisíc pirátských videokazet a kompaktních disků v tržní hodnotě dva a čtvrt miliónu korun bylo dnes zničeno na speciálním zařízení. Pirátský produkt byl nejprve rozdrcen na drobné úlomky a posléze spálen v ekologické spalovně. Jedná se o pirátské zboží, které bylo ve skladovacích prostorech ČPU zaplaveno povodní. Pirátské nosiče s filmy, hudbou i počítačovými programy bylo třeba nejdříve očistit od nejhorších naplavenin a bahna. Teprve poté mohlo být pirátské zboží vyplňující pět kontejnerů a vážící téměř tunu – 934 kg – definitivně zlikvidováno. Veřejná likvidace dalších neoprávněných rozmnoženin zajištěných v průběhu letošního roku je připravována jako doprovodná akce při mezinárodním veletrhu Invex v Brně.

V posledních deseti letech bylo ve spolupráci s Policií ČR, celními orgány a v posledních letech především Českou obchodní inspekcí zajištěno přes sto tisíc pirátských nosičů s neoprávněnými rozmnoženinami filmů v tržní hodnotě přes padesát miliónů korun. Jen v dnešním roce bylo do konce srpna zajištěno 27,671 nosičů, což je dva a půlkrát více, než v celém předcházejícím roce a více než čtyřikrát větší množství, než jaké bylo zajištěno v roce 2000.

Tento dramatický nárůst je důsledkem vývoje a rozšíření nových digitálních technologií i do oblasti filmu a videa. Zatímco v roce 2000 byl v oblasti filmu poměr zajištěných analogových pirátských nosičů (VHS) vůči digitálním (především CD-R) 50:1, v letošním roce se poměr obrátil a digitálních nosičů bylo zajištěno téměř čtyřikrát více, než pirátských videokazet. Z digitálních nosičů jednoznačně vedou vypalovaná „cédéčka“, postupně se však uplatňují i lisovaná pirátská DVD z Asie a Ruska. Problém vypalovaných kompaktních disků můžeme rozdělit na dva hlavní okruhy; jednak se jedná o disky vypalované ve formátu videokompaktních disků (VCD) a potom o klasické CD-Romy s využitím různých komprimačních formátů, jaké známe z oblasti hudby či počítačových programů.

Na VCD jsou vypalovány nejnovější filmy v původním či německém znění a jsou problémem zejména v pohraničí. Tyto disky mají většinou jednoduchý potisk a k přehrání jednoho filmu je třeba založit dva disky. Přesto je prodejci často deklarují jako DVD nosiče. Jsou doménou asijských trhovců, kteří je v ČR kompletují a zčásti i vyrábějí. V červenci tohoto roku byly Policií ČR v Chebu odhaleny a zajištěny prostory, kde se tyto disky kompletovaly. Na místě bylo kromě velkého množství pirátských kompaktních disků s hudbou zajištěno i přes patnáct tisíc videokompaktních disků s nejnovějšími filmy včetně takových titulů jako Resident Evil, Stroj času, Spider Man, Blade II, Král škorpiónů, Star Wars II – Klony útočí, Harry Potter či Pán prstenů.

Klasické „cédéromy“ s filmy jsou rozšířeny zejména mezi mladými lidmi. Na těchto discích je k dostání nejen katalog nejrůznějších už vydaných filmů, ale bohužel i novinkové tituly, které mnohdy ještě neběžely v kinech. Filmy jsou komprimovány v nejrůznějších formátech, zejména prostřednictvím DivX, což přirozeně snižuje kvalitu záznamu. Nejčastěji najdeme filmy podomácku otitulkované, pravopisné chyby pak nejsou výjimkou. Tato „cédéčka“ bývají prodávána jak mezi známými, tak i dalším zájemcům, především prostřednictvím internetu a inzerátů. Piráti si mnohdy přijdou na značné zisky; jako např. pirát J.P. z Prahy 9, jehož zjištěný obrat za necelé tři roky činil téměř osm miliónů korun. K nelegálnímu zisku však patří i příslušný trest; tento pirát byl soudem 1. stupně odsouzen k trestu odnětí svobody na dva roky s podmínkou na 3,5 roku, peněžitému trestu 300.000,- Kč, k povinnosti nahradit šesti set tisícikorunovou škodu a samozřejmě k propadnutí všech nalezených počítačů, vypalovaček a CD. Obdobné tresty hrozí i dalším pachatelům, kteří byli odhaleni na základě vyšetřování České protipirátské unie. V průběhu června byly provedeny razie u skupiny mladíků ze Znojemska, zajištěno bylo na osm set pirátských disků a počítačové vybavení. 13. červen nebyl šťastný ani pro provozovatele internetového obchodu s pirátskými nosiči z Prahy; během domovní prohlídky u něj bylo nalezeno a zajištěno bylo přes 500 CD-Romů s filmy, které sloužily jako mastery, tedy předlohy k zhotovování dalších pirátských kopií, a dále počítač včetně příslušenství a vypalovačky.

Novinkou jsou v České republice pirátská DVD z Ruska. Stovka těchto disků s nejnovějšími filmy, mezi nimiž nechybí ani populární Harry Potter či Pán prstenů, ale dokonce ani v ČR zatím neuvedený životopisný film Ali, byla nedávno zajištěna v Praze. Pachatelům, rusko-ukrajinskému manželskému páru, hrozí kromě obvyklých trestů i trest vyhoštění. Tato DVD jsou pro nositele práv i zákazníky obzvláště nebezpečná. Na první pohled jsou totiž k nerozeznání od legálních DVD. Často obsahují i české titulky, i když nezřídka s hrubkami a nečeskými výrazy. Oproti legálním DVD jsou i chudší a více chybová. Bonus je zařazen jediný či chybí vůbec, obraz i zvuk vykazují sníženou kvalitu, záznam se často „zakousne“, některé části menu nefungují.

Záznam filmu na každém devátém nosiči, který je v České republice prodáván či půjčován za úplatu, vznikl v rozporu s autorským zákonem a bez souhlasu nositelů práv k zaznamenanému audiovizuálnímu dílu. Roční škody způsobené v České republice filmovému průmyslu audiovizuálními piráty přesahují půl miliardy korun, z toho na prodej a pronájem nosičů připadá přes 300 miliónů korun. Tyto škody meziročně dramaticky narůstají, a to zejména kvůli předpremiérovému pirátství.

Přitom tresty, které pirátům za jejich činnost ukládají soudy a jiné orgány, jsou v porovnání s tresty ukládanými pro jinou hospodářskou trestnou činnost, stále poměrně nízké. Pirátům sice hrozí trest vězení až na dva roky; v případě spáchání trestné činnosti ve značném rozsahu či získá-li pachatel trestným činem značný prospěch dokonce až na pět let; peněžitý trest do pěti miliónů korun spolu s trestem propadnutí věcí, kterými se trestné činnosti dopouštěli včetně videorekordérů, počítačů a vypalovaček, a zisků, které jim z trestné činnosti plynuly, avšak v praxi jsou nejčastěji ukládány tresty podmínečné a peněžité do 50.000,- Kč. Ani uložení trestu však nezbavuje piráta povinnosti vydat bezdůvodné obohacení, kterého trestným činem nabyl, a nahradit vzniklou škodu, která se často pohybuje v řádu statisíců korun. Stále častější je i ukládání trestu zákazu činnosti, který „rádoby podnikatelům“ znemožní další podnikání i v jiných oborech.

Pirátství poškozuje nejen nositele práv k dílům a jiným předmětům duševního vlastnictví, ale poškozuje i spotřebitele, legální trh a stát. Piráti ze svých zisků daně neplatí, a ojedinělé nejsou ani případy, kdy zároveň pobírají podporu v nezaměstnanosti či invalidní důchod. Vzhledem k tomu, že nemají náklady na zakoupení licence k legálnímu užití duševního vlastnictví, mohou nabízet dumpingové ceny, a tím poškozovat legální distributory. Ani to jim však nestačí a zvyšují své nelegální zisky i používáním nekvalitních nosičů a zařízení k výrobě. V oblasti filmů přitom zisky legálních distributorů z prodeje nosiče s filmem nejsou nijak vysoké; musí totiž vynaložit prostředky nejen na pořízení českého dabingu, ale především na nákup příslušných práv. Ani výrobní náklady nejsou zanedbatelné, a jak v případě videokazet tak i DVD. Pirátství deformuje celý trh, snižuje počet pracovních míst a poškozuje menšinové žánry a národní kinematografii. Piráti se totiž snaží pouze vydělat, a k tomu jim postačí kopírovat nejoblíbenější tituly. Z hlediska nákladů pro ně nehraje roli, zda kopírují americký trhák, či český umělecký film. Avšak z hlediska zisků hraje výběr titulů klíčovou roli. Tím, že zaplavují trh „levnými“ kopiemi filmů většinových žánrů deformují nabídku, ale i poptávku po filmech. Lacinost pirátských kopií je přitom pouze iluzorní. Zákazník za své peníze získává vadný produkt, a to nejen z hlediska právního, ale i kvalitativního. Pirátská produkce je vždy méně kvalitní a platí to i pro digitální kopie. Piráti nemají k dispozici kvalitní předlohu, z které by kopie pořídili, a výslednou kvalitu záznamu snižuje i komprimace. K tomu je třeba připočíst absenci či sníženou kvalitu doprovodných a bonusových materiálů, nekvalitní nosiče a pásky, které mají sníženou životnost, vyvolávají nebezpeční diference s přehrávači včetně možného poškození, nemožnost reklamace. Pirátské CD-ROMy jsou navíc často nefunkční či zavirované. Zákazník nemá ani jistotu, zda za své peníze obdrží zboží, které si objednal. Záměna titulů je velmi častá a výjimkou nejsou ani případy, kdy se populárnosti nelegálních nahrávek snaží využít různí vychytralci, kteří pak zklamaným zákazníkům místo očekávaného filmu zašlou bezcenné zboží; oblíbené jsou staré noviny, kameny a brambory.

Přehledy vybraných ukazatelů audiovizuálního pirátství v grafech

Zde se můžete podívat na fotografie z likvidace


nahoru


05.09.2002


První část likvidace pirátských nosičů s filmy a jiným duševním vlastnictvím uskuteční Česká protipirátská unie (ČPU) v pondělí 9. září 2002 od 10.30 ve spalovně v Praze 9. Zničeno bude na šest tisíc pirátských videokazet, DVD a kompaktních disků v tržní hodnotě dva a čtvrt miliónu korun, které byly poškozeny nedávnými povodněmi ve skladovacích prostorech ČPU. Pirátské nosiče s filmy, hudbou i počítačovými programy zaplnily po očištění od bahna 38 stolitrových pytlů. Vzhledem k ničivým důsledkům povodní, které kladou na všechny spalovny značný nápor, jsou omezeny možnosti a podmínky likvidace stejně jako počet míst pro diváky. Pokud se chcete likvidace účastnit, kontaktujte pro bližší informace e-mailovou adresu cpufilm@cpufilm.cz. Veřejná likvidace dalších neoprávněných rozmnoženin zajištěných v průběhu letošního roku je připravována jako doprovodná akce při mezinárodním veletrhu Invex v Brně.

Skladovací prostory České protipirátské unie (ČPU) v pražském Karlíně byly poškozeny nedávnými povodněmi. Spolu s pirátskými nosiči, jejichž likvidace proběhne 9.9.2002, voda a bahno zničily i administrativní archiv ČPU. Kancelářské prostory ČPU zůstaly nedotčeny. Povodeň se nedotkla ani aktuálních dokumentů a několika tisícovek pirátských nosičů, které Česká protipirátská unie právě podrobuje odbornému zkoumání na základě žádostí Policie ČR. Radovat se tedy nemohou ani piráti z okolí Znojma, kterým bylo zajištěno přes sedm stovek pirátských kompaktních disků, pirát z Prahy, v jehož případě se zkoumá na pět set CD-ROM, či další pachatelé z Aše, Pardubic, Liberce a dalších míst ČR. Stejně tak by v důsledku povodní neměli spravedlnosti uniknout ani ti piráti, jejichž vyšetřování ČPU dosud neuzavřela a nepředala podklady policii k dalším opatřením.

Přesto, že kancelář ČPU je v důsledku povodní mimo provoz, činnost ČPU se nezastavila. Pracovníci ČPU provádějí ve spolupráci s policií a Českou obchodní inspekcí i nadále kontroly zaměřené především na prodej neoprávněných rozmnoženin filmů. V srpnu tak byli odhaleni tři prodejci v plzeňském kraji, kterým bylo zajištěno na sedm set pirátských videokazet a videokompaktních disků s nejnovějšími filmy v hodnotě půl milionu korun a větší počet hudebních nosičů. Všem hrozí kromě trestu propadnutí věci i trest odnětí svobody až na dva roky, pokuta do pěti miliónů korun, a vzhledem k cizí státní příslušnosti i vyhoštění. Zanedbatelná není ani hrozba pozastavení či odebrání živnostenského oprávnění. Na stejném místě, v Hranicích, byla zajištěna další půl tisícovka pirátských audiovizuálních nosičů v hodnotě dalšího téměř půl milionu korun; pachatel však nebyl odhalen. Koncem srpna pak karlovarská Česká obchodní inspekce zabavila 229 pirátských nosičů s novinkami filmů ze dvou stánků v tržnici Svatý Kříž. Majitele zboží se však nepodařilo odhalit, proto, kromě zabavení zboží, potrestání uniknou.

Kromě výše uvedených případů Česká protipirátská unie ve spolupráci s Policií ČR dosud šetří dalších více než 80 případů neoprávněného prodeje a nabízení optických disků s filmy, a to jak prostřednictvím Internetu, inzerátů v tisku či prodeje na burzách či mezi známými. Nejčastěji jsou takto prodávány pirátské CD-ROM s novinkami filmů, často takovými, které dosud nebyly vydány na videokazetách či DVD, či dokonce ještě nebyly uvedeny ani v kinech. V současnosti podrobuje ČPU odbornému zkoumání osm stovek pirátských CD-ROMů s filmy zajištěných skupině obviněných v okrese Znojmo, dále na pět stovek pirátských CD-ROMů zabavených pirátovi v Praze, které většinou sloužily jako mastery k dalšímu zhotovování kopií, a v neposlední řadě necelou stovku pirátských DVD s nejnovějšími filmy, mezi nimiž nechybí ani populární Harry Potter či Pán prstenů, ale dokonce ani v ČR zatím neuvedený životopisný film Ali. Tato pirátská DVD, vyrobená v Rusku, k nám přes Ukrajinu pašoval rusko-ukrajinský manželský pár. Pachatelé byli zatčeni a obviněni při pokusu prodeje těchto DVD na jedné z pražských burz. Kromě pirátských DVD u nich byly nalezeny i jiné padělané zboží v celkové hodnotě přes čtvrt miliónu korun. Jako ostatním pachatelům jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky a pokud by se jim podařilo prokázat větší rozsah či značný zisk až pětiletý trest, peněžitý trest do pěti miliónů, zajištění zboží i „výdělku“ a případně i vyhoštění.

nahoru


28.08.2002


Prostory České protipirátské unie (ČPU) v pražském Karlíně byly poškozeny nedávnými povodněmi. Zcela zatopeny byly sklady, a s nimi i na šest tisíc pirátských videokazet, DVD a kompaktních disků, které zde byly shromažďovány před jejich ekologickou likvidací. Pirátské nosiče s filmy, hudbou i počítačovými programy, které zaplnily 38 stolitrových pytlů, by na černém trhu měly před povodní cenu dva a čtvrt miliónu korun. Spolu s nimi voda a bahno zničily i administrativní archiv ČPU. Kancelářské prostory ČPU zůstaly nedotčeny. Povodeň se nedotkla ani aktuálních dokumentů a několika tisícovek pirátských nosičů, které Česká protipirátská unie právě podrobuje odbornému zkoumání na základě žádostí Policie ČR. Radovat se tedy nemohou ani piráti z okolí Znojma, kterým bylo zajištěno přes sedm stovek pirátských kompaktních disků, pirát z Prahy, v jehož případě se zkoumá na šest set CD-ROM, či další pachatelé z Aše, Pardubic, Liberce a dalších míst ČR. Stejně tak by v důsledku povodní neměli spravedlnosti uniknout ani ti piráti, jejichž vyšetřování ČPU dosud neuzavřela a nepředala podklady policii k dalším opatřením.

ČPU v nejbližší době připravuje ekologickou likvidaci pirátských nosičů, a to nejen těch zničených povodní, ale i videokazet a kompaktních disků, kterých se povodně nedotkly, avšak příslušné orgány rozhodly o jejich likvidaci. Hodnota těchto nosičů na černém trhu přesahuje deset miliónů korun. Zničena tak mimo jiné bude i tisícovka videokazet zabavená pirátovi z Prahy 3, který si v průběhu let 1997-1999 neoprávněnou výrobou a distribucí pirátských videokazet s filmy „vydělal“ několik stovek tisíc korun. Jeho případ totiž po dlouhém soudním řízení uzavřel Městský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 3 a odsoudil pachatele k podmínečnému odnětí svobody na jeden rok se zkušební lhůtou na 3,5 roku. Kromě tohoto trestu je odsouzený povinen uhradit škodu ve výši téměř čtyři sta tisíc korun (366.940,- Kč); bylo též uloženo propadnutí a zabrání 922 videokazet včetně originálních, které sloužily ke zhotovování kopií, čtyř videorekordérů a dalšího zařízení užívaného k výrobě neoprávněných rozmnoženin. Pachatel si však pobyl i šest měsíců ve vazbě, neboť se snažil bránit vyšetřování svého trestného činu tím, že rozesílal svým odběratelům upozornění, aby s policií nespolupracovali. Zničeno by mělo být i přes patnáct tisíc videokompaktních disků zajištěných v kompletovací manufaktuře v Chebu v červenci t.r. Tyto disky obsahují neoprávněné rozmnoženiny filmů, často takových, které nebyly dosud oprávněně na nosičích vydány a jsou uváděny pouze v kinech. Na černém trhu mají tyto disky cenu sedm a půl miliónů korun. Vzniklá škoda se s ohledem na předpremiérové uvedení pohybuje v řádu desítek až stovek miliónů korun. O přesném termínu a místě likvidace, stejně jako o počtu a hodnotě ničeného zboží, budeme informovat v nejbližších dnech.

S ohledem na popovodňovou situaci v Karlíně je kancelář ČPU mimo provoz. Česká protipirátská unie je do odvolání nucena fungovat provizorně. Kontaktovat nás můžete na naší e-mailové adrese cpufilm@cpufilm.cz, na osobních e-mailových adresách zaměstnanců ČPU ve formátu jmeno.prijmeni@cpufilm.cz, na mobilech jednotlivých zaměstnanců, či na obvyklých telefonech a faxu, kde však funguje pouze krátkodobá služba či záznamník. Omlouváme se všem, kterým tato situace přinese problémy či zdržení. V současnosti není ani možné určit, kdy bude možné normální chod ČPU obnovit. Zároveň ubezpečujeme orgány činné v trestním řízení a další orgány, pro které Česká protipirátská unie zdarma zhotovuje odborná posouzení zajištěných audiovizuálních nosičů, že přesto, že v důsledku povodní došlo k určitým zdržením, práce na zadaných posudcích pokračují a nosiče důležité pro další řízení jsou v pořádku. Aktuální informace o situaci sledujte na naší webové stránce https://www.cpufilm.cz.

nahoru


13.05.2002


Rekordní počet pirátských DVD a video kompaktních disků (VCD) s filmy zajistila koncem minulého týdne Česká protipirátská unie (ČPU) na vietnamské tržnici ve Strážném. Celkem bylo zajištěno 87 kusů pirátských DVD a 204 ks VCD. Při akci, která probíhala ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí České Budějovice, bylo ve čtyřech stáncích zajištěno i 476 ks videokazet s filmy a 2127 ks hudebních nosičů. Zajištěná DVD a VCD pocházejí z Asie, a obsahují nejen takové „trháky“ jako je Harry Potter a kámen mudrců či Pán prstenů: Společenstvo prstenu, ale i trvalky v podobě animovaných pohádek. Přesto, že padělky byly určeny pro německé a rakouské zákazníky, filmy mnohdy nejsou opatřeny německou jazykovou verzí, zato ale často obsahují čínský dabing a čínské, malajské či thajské titulky. Obdobně jako u ostatního padělaného zboží i v tomto případě trpí kvalita zboží; a to nejen v provedení disků a jejich obsahu – disky jsou totiž mnohdy značně mechanicky poškozené, což ztěžuje či znemožňuje jejich přehrání. Neméně nemile by byl překvapen ten zákazník, který by uvěřil prohlášení prodejců, že kupuje DVD, a až doma by zjistil, že se jedná o nekvalitní videokompaktní disky. Prodejci totiž deklarují prodej DVD, avšak krabičky obsahují pouze VCD, které postrádají jak kapacitu DVD – film musí být nahrán na dvou, někdy i třech discích - tak vlastnosti a kvalitu DVD; neumožňují volbu jazyka či titulků a neobsahují bonusy jako jsou komentář tvůrců, film o filmu, alternativní konce, videoklipy či vystřižené scény. Přitom cena takovýchto padělků není nízká; prodejci za ně žádají v přepočtu okolo 500 Kč.

České pohraničí zatím drží nelichotivý primát ve výskytu pirátských DVD s německou jazykovou verzí. Dle informací německé a rakouské protipirátské organizace GVU totiž takové disky nebyly na území SRN či Rakouska dosud zajištěny.

nahoru


08.04.2002


Prvních pět kusů pirátských DVD s filmy v České republice zajistila Česká protipirátská unie (ČPU) koncem minulého týdne ve Hřensku na vietnamské tržnici. Jedná se o padělky titulů společnosti DreamWork Pictures "Shrek" a společnosti Walt Disney "Není král jako král", "Sněhurka a sedm trpaslíků" a "Dinosaurus". Jako přebal jsou použity kopie barevných přebalů německých distribučních verzí těchto titulů. Jako u všech padělků, i zde je snížena kvalita, a to jak provedením tak obsahem. DVD neobsahují všechny avizované bonusové materiály; nepochodil by ani ten, kdo by chtěl film shlédnout se slíbenými francouzskými, španělskými či italskými titulky. Hodně překvapený by byl asi i kupec DVD, na němž má být podle obalu i podle potisku na disku zaznamenán film "102 Dalmatinů" a to dokonce i v chorvatské a slovinské verzi. Nenašel by totiž nejen slíbené jazyky, ale dokonce ani avizovaný titul; na DVD je totiž nahrán úplně jiný film. Tato situace není u pirátských výrobků ojedinělá; výjimkou nejsou ani případy, kdy je místo dětského filmu nahráno nejtvrdší porno.

Razie, při které byla DVD zajištěna, byla uskutečněna ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí Ústí nad Labem. Ve 22 stáncích bylo zajištěno velké množství padělaného textilu, hodinek a hudebních CD v hodnotě téměř jeden a půl milionu korun, avšak videokazety nebyly nalezeny žádné. Pachatelé byli sice potrestáni již samotným zabavením zboží, avšak obdobně jako v jiných případech se prodejcům podařilo uniknout. Úbytek videokazet z tržišť je trvalý jev - v současnosti se VHS na tržištích vyskytují velmi zřídka, a v minimálním množství. Prodej pirátských videokazet probíhá kvůli častým kontrolám skrytě a převážně stálým odběratelům. Navíc formát VHS pomalu podléhá novému formátu videa - DVD, které se na světě i u nás stává stále oblíbenější.

ČPU zajistilo již 7.3.2002 šest pirátských DVD na vietnamské tržnici v jižních Čechách; jednalo se však o DVD hudební. Pirátská DVD se budou na našem trhu objevovat stále častěji. Původ těchto disků je v zásadě dvojí; DVD jsou lisována buď v asijských zemích jako je Čína, Malajsie, Indonésie a Singapur (z tohoto zdroje pocházejí i DVD zajištěná v ČR), nebo v zemích bývalého Sovětského svazu, především v Rusku. Zatímco asijské disky se specializují na velké trhy a jsou opatřovány asijskými titulky a nově i německou jazykovou verzí, pirátské disky z druhého zdroje se specializují na evropské jazyky včetně jazyků severských, holandštiny, polštiny, maďarštiny, ale i slovenštiny a češtiny. Slovenští celníci v Čierne nad Tisou odhalili již počátkem března v mezinárodním vlaku Dukla z Ukrajiny do Rakouska první kontingent pirátských DVD. Ta pocházejí pravděpodobně z Ruska a obsahují i slovenské a české titulky; ovšem velmi nízké kvality. I v tomto případě se potvrdilo, že pirátství je kriminalita jako každá jiná; spolu s padělanými DVD byly pašovány i nekolkované cigarety a další nelegální zboží.

nahoru


14.02.2002


Na 11 tisíc kusů pirátských nosičů s nelegálními nahrávkami filmů zajistila v průběhu minulého roku Česká protipirátská unie (ČPU) spolu s Českou obchodní inspekcí (ČOI) a policejními a celními orgány. Přes dvě tisícovky těchto nosičů v tržní hodnotě 600,000 Kč a na 300,000 ks pirátských hudebních nahrávek zabírajících společně celý prostor skříňové Avie skončilo dnes dopoledne v plamenech ekologické spalovny poté, co bylo rozdrceno ve speciálním zařízení. Zbylých devět tisíc kusů pirátských audiovizuálních nosičů zajištěných minulý rok slouží jako důkaz v probíhajících trestních řízeních, resp. bylo jako zboží patřící neznámým osobám zničeno přímo orgány ČOI. Zlikvidované zboží nebylo možno nijak zužitkovat, nejen protože vzniklo v rozporu s předpisy o autorském právu, ale i proto, že možnosti jeho dalšího zužitkování byla s ohledem na pravděpodobná rizika minimální. Piráti se snaží ušetřit za každou cenu na použitém materiálu i zařízení k nahrávání. Také komprimace digitálních záznamů spolu s neprofesionálními a nekvalitními předlohami nosičů prakticky možnost recyklace vylučuje.

Od roku 1992 bylo zajištěno ve spolupráci s Policií ČR, celními orgány a od minulého roku i Českou obchodní inspekcí na 70 000 pirátských videokazet, což je 35 krát více než nyní ničené zboží a zaplnilo by devět Avií. Jen hodnota zboží obsahujícího nelegální nahrávky filmů, které bylo zajištěno minulý rok, má na černém trhu téměř 4 milióny korun. Záznam filmu na každé deváté videokazetě, která je v České republice prodávána či půjčována za úplatu, vznikl v rozporu s autorským zákonem a bez souhlasu nositelů práv k zaznamenanému audiovizuálnímu dílu. Hrozivý je nárůst případů neoprávněného rozmnožování a rozšiřování filmů na kompaktních discích, převážně CD-ROM, kde činí podíl nelegálních kopií téměř sto procent. Meziroční nárůst počtu takových případů přesahuje 500%; úměrně stoupá i výše způsobené škody a vychytralost pirátů. Roční škody způsobené v České republice filmovému průmyslu audiovizuálními piráty přesahují půl miliardy korun.

Přitom tresty, které pirátům za jejich činnost ukládají soudy a jiné orgány, jsou v porovnání s tresty ukládanými pro jinou hospodářskou trestnou činnost nízké. Pirátům sice hrozí trest vězení až na dva roky; v případě spáchání trestné činnosti ve značném rozsahu či získá-li pachatel trestným činem značný prospěch dokonce až na pět let; peněžitý trest do pěti miliónů korun spolu s trestem propadnutí věcí, kterými se trestné činnosti dopouštěli včetně videorekordérů, počítačů a vypalovaček, a zisků, které jim z trestné činnosti plynuly, avšak v praxi jsou ukládány spíše tresty podmínečné a peněžité do 50.000,- Kč. Ani uložení trestu však nezbavuje piráta povinnosti vydat bezdůvodné obohacení, kterého trestným činem nabyl, a nahradit vzniklou škodu, která se často pohybuje v řádu statisíců korun. Stále častější je i ukládání trestu zákazu činnosti, který „rádoby podnikatelům“ znemožní další podnikání i v jiných oborech.

Pirátství poškozuje nejen nositele práv k dílům a jiným předmětům duševního vlastnictví, ale poškozuje i spotřebitele, legální trh a stát. Piráti ze svých zisků daně neplatí, a ojedinělé nejsou ani případy, kdy zároveň pobírají podporu v nezaměstnanosti či invalidní důchod. Vzhledem k tomu, že nemají náklady na zakoupení licence k legálnímu užití duševního vlastnictví, mohou nabízet dumpingové ceny, a tím poškozovat legální distributory. Ani to jim však nestačí a zvyšují své nelegální zisky i používáním nekvalitních nosičů a zařízení k výrobě. V oblasti filmů přitom zisky legálních distributorů z prodeje nosiče s filmem nejsou nijak vysoké; musí totiž vynaložit prostředky nejen na pořízení českého dabingu, ale především na nákup příslušných práv. Ani výrobní náklady nejsou zanedbatelné, a jak v případě videokazet tak i DVD. Pirátství deformuje celý trh, snižuje počet pracovních míst a poškozuje menšinové žánry a národní kinematografii. Piráti se totiž snaží pouze vydělat, a k tomu jim postačí kopírovat nejoblíbenější tituly. Z hlediska nákladů pro ně nehraje roli, zda kopírují americký trhák, či český umělecký film. Avšak z hlediska zisků hraje výběr titulů klíčovou roli. Tím, že zaplavují trh „levnými“ kopiemi filmů většinových žánrů deformují nabídku, ale i poptávku po filmech. Lacinost pirátských kopií je přitom pouze iluzorní. Zákazník za své peníze získává vadný produkt, a to nejen z hlediska právního, ale i kvalitativního. Pirátská produkce je vždy méně kvalitní a platí to i pro digitální kopie. Piráti nemají k dispozici kvalitní předlohu, z které by kopie pořídili, a výslednou kvalitu záznamu snižuje i komprimace. K tomu je třeba připočíst absenci či sníženou kvalitu doprovodných a bonusových materiálů, nekvalitní nosiče a pásky, které mají sníženou životnost, vyvolávají nebezpeční diference s přehrávači včetně možného poškození, nemožnost reklamace. Pirátské CD-ROMy jsou navíc často nefunkční či zavirované. Zákazník nemá ani jistotu, zda za své peníze obdrží zboží, které si objednal. Záměna titulů je velmi častá a výjimkou nejsou ani případy, kdy se populárnosti nelegálních nahrávek snaží využít různí vychytralci, kteří pak zklamaným zákazníkům místo očekávaného filmu zašlou bezcenné zboží; oblíbené jsou staré noviny, kameny a brambory.

V roce 2001 vyšetřovala Česká protipirátská unie na 450 případů a odhalila 340 audiovizuálních pirátů. V průběhu 137 razií zajistila spolu s orgány ČOI, policie a celními úřady dvakrát více pirátského audiovizuálního zboží než v roce 1999. Iniciovala trestní a přestupkové řízení v případě 155 pachatelů, z nichž každý desátý již byl odsouzen; ostatní na potrestání dosud čekají. Průměrné tresty ukládané trestními soudy v roce 2001 jsou odnětí svobody na osm měsíců s podmínečným odkladem výkonu trestu na 25 měsíců. Ve většině případů byl také vysloven trest propadnutí věci; zajištěných pirátských nosičů, a předloh a zařízení k jejich výrobě. V polovině případů byl uložen i peněžitý trest, který se pohybuje od několika tisíců korun až po 60 tisíc Kč. Stále častěji trestní soudy přiznávají poškozeným nárok na náhradu škody a nařizují odsouzeným uhradit způsobenou škodu příp. její část. Tak byl, dosud nepravomocným rozsudkem, již podruhé odsouzen pirát z Prahy k povinnosti uhradit škodu způsobenou legálním videodistributorům neoprávněným rozmnožováním a rozšiřováním filmů v celkové výši 366 940,- Kč. Klasické videopirátství, tedy výroba a prodej nelegálních záznamů filmů na videokazetách, je stále oblíbené v příhraničních tržištích, ale setkat se s ním můžeme i ve videopůjčovnách a na burzách. Pirátský produkt prodávaný v příhraničí je určen pro německé a rakouské turisty, na videokazetách jsou nejoblíbenější pohádky Walta Disneye, pornografické filmy a novinky v německých videopůjčovnách. Nové pravomoci České obchodní inspekce umožnily tomuto orgánu provedení mnoha zátahů na příhraniční trhovce a zajištění tun pirátského zboží, především padělků oblečení a obuvi známých značek, pirátských hudebních CD a pirátských videokazet. Problém na tržištích však přetrvává. Stále větším problémem je při organizování velkých akcí, při kterých spolupracuje více orgánů, únik informací, který snižuje úspěšnost zátahů. Ve většině případů stačí trhovci své zboží sklidit a kontrolním orgánům ponechají k zajištění trochu již neaktuálního zboží. I v případě, kdy kontrolní orgány naleznou většinu stánků otevřených, je objasněnost případů nízká; pachatele se většinou nedaří dohledat či jim skutek prokázat; jediným trestem je pak zabavení a zničení pirátského zboží. Trhovci jsou vůči kontrolním orgánům stále agresivnější, nejsou výjimečné ani fyzické útoky. Snaží se mařit průběh akce, zamykají sklady, odnášejí již zabavené zboží z automobilů kontrolních orgánů zpět do svých úkrytů. Největší ztrátou však pro trhovce představuje ztracený čas, kdy kvůli probíhající kontrolní akci mají své stánky zavřené a unikají jim zisky z obratu, neboť nemohou zákazníky obsloužit.

V průběhu minulého roku i v prvním měsíci roku letošního prudce narostl počet případů internetového a CD-ROM pirátství filmů. Spolu s programem umožňujícího prolomení ochranného kódu DVD disku byly vyvinuty programy ke komprimaci nahrávek filmů, které představují v oblasti filmů obdobný fenomén jako MP3 v hudbě. Kvalita internetového připojení neumožňuje zatím masivní stahování filmů z internetu, ale umožňuje dobře vybaveným pirátům získávat aktuálně a rychle nové nelegální záznamy. Ty jsou potom bez souhlasu držitelů práv rozmnožovány a rozšiřovány. Takto se do distribuce nelegálně dostávají filmy, které jsou dosud hity v kinech, a na videokazetách a DVD budou legálně vydány až za několik měsíců. Nejčastější internetový pirát je student střední či vysoké školy, který je ve spojení s komunitou obdobně zaměřených lidí. Své zákazníky získává jak ze svého okolí tak prostřednictvím Internetu. Ke své nelegální činnosti často využívá školní zařízení, tedy počítače, vypalovačku a internetové připojení. Nejen, že tak ke svému obohacení zneužívá zařízení pořízené z veřejných prostředků pro podporu školství, ale omezuje tak i využití tohoto zařízení jinými studenty ke studijním účelům. Některé vysoké školy praktikují vnitřní kontrolní systém užívání počítačové sítě, na mnohých vysokých i středních školách však taková kontrola většinou chybí. Také soubory poskytované ke stažení ostatním uživatelům prostřednictvím internetových sdílejících programů jako je např. Gnotella jsou často umístěny na internetových serverech provozovaných akademickými či vědeckými institucemi.

V nelegálním obchodu s pirátským zbožím se točí velké množství peněz, což spolu s relativně nízkými tresty, které za pirátství hrozí, láká organizovaný zločin. Pětiletý trest vězení či pokuta až pět miliónů korun spolu se zabavením zboží, počítačů, vypalovačky a DVD přehrávače, který pirátům hrozí, je citelný pro většinu z nás, ale pro zločince zvyklé na hrozbu dlouholetého či dokonce doživotního vězení za obchod s drogami, zbraněmi či dětskou pornografií představuje rozumnou míru rizika. A tak, když platíme pirátovi za nelegální nahrávku, nemůžeme si být jisti, kde naše peníze skončí. Přitom neokrádáme jen nositele práv, ale i sami sebe. Piráti totiž daně neplatí a svým černým podnikáním ubírají pracovní místa v legální sféře. Navíc takto získané zboží je často velmi nekvalitní a bez možnosti reklamace. Někdy by však zákazník raději koupil bramboru za 400 Kč, než aby se potýkal s důsledky zavirování svého počítače z nelegálního nosiče.

nahoru


12.02.2002


Nosiče s pirátskými nahrávkami filmů v tržní hodnotě 600,000 Kč shromáždila ke čtvrteční likvidaci pirátského zboží Česká protipirátská unie (ČPU). Toto zboží porušující autorská práva spolu s nelegálními hudebními nahrávkami, které k likvidaci shromáždilo Ifpi ČR, zabírá objem skříňové Avie a bude zničeno ve čtvrtek 14. února 2002 na speciálním zařízení. Pirátský produkt bude nejprve rozdrcen na drobné granule a posléze spálen v ekologické spalovně. Dalších devět tisíc kusů pirátských audiovizuálních nosičů, které v průběhu minulého roku zajistila ČPU spolu s Českou obchodní inspekcí a policejními orgány slouží jako důkaz v probíhajících trestních řízeních, resp. bylo jako zboží patřící neznámým osobám zničeno přímo orgány ČOI. Od roku 1992 bylo zajištěno ve spolupráci s Policií ČR, celními orgány a od minulého roku i Českou obchodní inspekcí na 70 000 pirátských videokazet, což je 35 krát více než nyní ničené zboží a zaplnilo by devět Avií. Ničené zboží nelze nijak zužitkovat, nejen protože vzniklo v rozporu s předpisy o autorském právu, ale i proto, že možnosti jeho dalšího zužitkování jsou s ohledem na pravděpodobná rizika minimální. Piráti se snaží ušetřit za každou cenu na použitém materiálu i zařízení k nahrávání. Také komprimace digitálních záznamů spolu s neprofesionálními a nekvalitními předlohami nosičů prakticky možnost recyklace vylučuje.

Jen v loňském roce zajistila Česká protipirátská unie spolu s orgány České obchodní inspekce, Policie ČR a celními orgány na jedenáct tisíc nosičů obsahujících záznamy filmů pořízené bez souhlasu držitelů autorských práv. Tržní cena zajištěného zboží je 3,804,500 Kč; způsobená škoda je několikanásobně vyšší. Není výjimkou, že na jednom nosiči je nelegálně zaznamenáno dvě i více filmových nebo jiných audiovizuálních děl. Největší podíl z celkem 137 razií, které Česká protipirátská unie spolu s orgány státní správy uskutečnila, připadá na razie uskutečněné spolu s inspektoráty České obchodní inspekce (76) a Policií ČR (45); spolu s celními orgány bylo provedeno 11 razií a pět razií bylo uskutečněno ve spolupráci s více orgány najednou.

V průběhu minulého roku i v prvním měsíci roku letošního prudce narostl počet případů internetového a CD-ROM pirátství filmů. Spolu s programem umožňujícího prolomení ochranného kódů DVD disku byly vyvinuty programy ke komprimaci nahrávek filmů, které představují v oblasti filmů obdobný fenomén jako MP3 v hudbě. Kvalita internetového připojení neumožňuje zatím masivní stahování filmů z internetu, ale umožňuje dobře vybaveným pirátům získávat aktuálně a rychle nové nelegální záznamy. Ty jsou potom bez souhlasu držitelů práv rozmnožovány a rozšiřovány. V takovém „obchodě“ se točí velké množství peněz, což spolu s relativně nízkými tresty, které za pirátství hrozí, láká organizovaný zločin. Pětiletý trest vězení či pokuta až pět miliónů korun spolu se zabavením zboží, počítačů, vypalovačky a DVD přehrávače, který pirátům hrozí, je citelný pro většinu z nás, ale pro zločince zvyklé na hrozbu dlouholetého či dokonce doživotního vězení za obchod s drogami, zbraněmi či dětskou pornografií představuje rozumnou míru rizika. A tak, když platíme pirátovi za nelegální nahrávku, nemůžeme si být jisti, kde naše peníze skončí. Přitom neokrádáme jen nositele práv, ale i sami sebe. Piráti totiž daně neplatí a svým černým podnikáním ubírají pracovní místa v legální sféře. Navíc takto získané zboží je často velmi nekvalitní a bez možnosti reklamace. Zákazník nemá ani jistotu, zda za své peníze obdrží zboží, které si objednal. Záměna titulů je velmi častá a výjimkou nejsou ani případy, kdy se populárnosti nelegálních nahrávek snaží využít různí vychytralci, kteří pak zklamaným zákazníkům místo očekávaného filmu zašlou třeba kámen či bramboru. Někdy by však zákazník raději koupil bramboru za 400 Kč, než aby se potýkal s důsledky zavirování svého počítače z nelegálního nosiče.

nahoru


25.01.2002


Přibližně dvě tisícovky pirátských videokazet v tržní hodnotě 600,000 Kč, na 300 kompaktních disků v hodnotě téměř 100,000 Kč a přes 650 ks magnetofonových kazet v hodnotě dalších 100,000 Kč shromáždila k únorové likvidaci pirátského zboží Česká protipirátská unie (ČPU). Toto zboží porušující autorská práva spolu se zbožím, které k likvidaci shromáždila česká pobočka Mezinárodní federace fonografického průmyslu (Ifpi ČR) bude zničeno 14.února 2002 na speciálním zařízení. Pirátský produkt bude nejprve rozdrcen na drobné granule a posléze spálen v ekologické spalovně. Objem ničených audiovizuálních nosičů představuje cca čtvrtinu skříňové Avie, ostatní prostor zabere ničené zboží obsahující nelegální hudební nahrávky. Od roku 1992 bylo zajištěno ve spolupráci s Policií ČR, celními orgány a od minulého roku i Českou obchodní inspekcí na 70 000 pirátských videokazet, což je 35 krát více než nyní ničené zboží a zaplnilo by devět Avií. Ničené zboží nelze nijak zužitkovat, protože nejen že vzniklo v rozporu s předpisy o autorském právu a možnosti jeho dalšího zužitkování tedy podléhají přísné kontrole, která by celý proces značně prodražila, ale především snaha pirátů ušetřit za každou cenu i na použitém materiálu nosičů prakticky možnost recyklace znemožňuje.

Jen v letošním roce zajistila Česká protipirátská unie spolu s orgány České obchodní inspekce, Policie ČR a celními orgány více než deset tisíc pirátských videokazet (10,337) a 533 pirátských CD-ROM disků s filmy. Tržní cena zajištěného zboží je 3,804,500 Kč; způsobená škoda je několikanásobně vyšší. Není výjimkou, že na jednom nosiči je nelegálně zaznamenáno dvě i více filmových nebo jiných audiovizuálních děl. Největší podíl z celkem 137 razií, které Česká protipirátská unie spolu s orgány státní správy uskutečnila, připadá na razie uskutečněné spolu s inspektoráty České obchodní inspekce (76) a Policií ČR (45); spolu s celními orgány bylo provedeno 11 razií a pět razií bylo uskutečněno ve spolupráci s více orgány najednou.

Převážná část zboží zajištěná inspektoráty ČOI je zboží, zajištěné neznámým pachatelům. Kontrolní akce ČOI, které pravidelně vyúsťují v zajišťování stovek a tisíců kusů zboží porušujícího autorská práva a předpisy o ochranných známkách, sice na jedné straně citelně narušují prodejcům jejich nelegální obchody a způsobují jim stále citelnější ztráty, na druhé straně se však většinou nepodaří dohledat a potrestat majitele nelegálního zboží, takže jediným trestem pro pachatele je zajištění zboží a ztráty na obratu v době, kdy jsou kontrolní akce prováděny. Zboží zajištěné Českou obchodní inspekcí bývá ve většině případů likvidováno přímo příslušnými inspektoráty.

Zboží zajištěné ve spolupráci s Policií ČR slouží často jako důkaz protiprávní činnosti; u tohoto zboží je podíl dohledaných a potrestaných pachatelů příznivější, ale zdaleka není ideální. Přetrvávajícím problémem je délka trestního řízení, která velmi snižuje individuální prevenci trestu vůči konkrétnímu pachateli. Mezi spácháním trestného činu a trestem často uplyne jeden až tři roky, výjimkou však nejsou ani delší kauzy. Alarmující je pak výše ukládaných trestů. Podle prostých kupeckých počtů je zřejmé, že většině pachatelů se jejich činnost bohatě vyplatila. Alespoň co se týče materiálního zisku, protože skutečnost, že je někdo trestně stíhán a posléze i odsouzen, vnímá každý pachatel odlišně. A tady právě leží velká zrádnost trestných činů proti duševnímu vlastnictví. Neboť pro spoustu lidí, kteří se živí více či méně poctivě a nikdy nebyli soudně trestáni, je pokušení ukradnout někomu peněženku prakticky nulové, ale pokus „přivydělat si“ nelegálním kopírováním už tak nemožný není. Přitom i zde se jedná o krádež; předmětem krádeže však není nosič, ale jeho obsah. Jaký rozdíl je mezi tím, když dám někomu peníze, aby mi ukradl CD z obchodu, a mezi tím, když mu dám peníze za to, aby mi ho vypálil? Bez obsahu nebo se zničeným obsahem je nosič bezcenný; to o co jde, je obsah. Přitom mezi příjemným přivýdělkem pár stokorun na úkor někoho jiného a trestním stíháním a trestem neleží až tak nepřekročitelná čára. Pro většinu mladých pachatelů, kteří začínají vypalováním cédéček pro své kamarády, pokračují vybíráním peněz za tyto aktivity a postupně rozšiřují okruh odběratelů, je možnost trestního stíhání a získání cejchu odsouzeného pachatele něčím, nad čím většinou neuvažují, nebo nepříjemné myšlenky zahánějí s tím, že „na mě si nepřijdou, já jsem chytřejší“. Přitom konfiskace zisků z trestné činnosti, a zařízení, které k ní užívali, jako PC, vypalovačka či tiskárna, a uložení peněžitého trestu či většinou podmíněného trestu odnětí svobody, je stále ještě příjemnějším důsledkem protizákonné činnosti. Mezi takové pak mučení či likvidace pachatele či jeho rodiny nepatří. Přitom s těmito důsledky se musí vypořádávat mnozí pachatelé v zahraničí.

Ve světě, ale i u nás, je pirátství stále častěji spojeno s organizovaným zločinem. Důvody jsou nasnadě. Oproti jiným oblíbeným aktivitám zločineckých skupin, obchodu s drogami, zbraněmi, bílým masem, dětskou pornografií či vydírání, jsou zisky z pirátství velmi vysoké a hrozící tresty relativně nízké. Rozhodně za pirátství nehrozí trest doživotního vězení či dokonce trest smrti, jak je tomu v mnohých zemích za obchod s drogami. Organizované skupiny, které do pirátství pronikly a stále pronikají, s sebou přináší i praktiky obvyklé v jiných oblastech organizovaného zločinu. A mezi ně samozřejmě vyhrožování, únosy, vydírání, likvidace konkurenčních skupin, ale i vraždy ve vlastní síti patří. O tom se mohli přesvědčit i dva dvacetiletí mladíci v Nizozemí, kteří byli uneseni a vydíráni členy své skupiny za to, že oproti pirátským kompaktním diskům a DVD, dodávaných z ústředí, prodávali i „vlastní zboží“ a zisky si ponechávali. Dva pachatelé, kteří únos a mučení zorganizovali a provedli, byli na přelomu roku odsouzeni za vydírání, únos a pokus těžkého ublížení na zdraví k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 4,5 roku a peněžitému trestu v přepočtu 23,250 USD a 12,500 USD. Hůře dopadla rodina jiného piráta v Nizozemí. 39-ti letá žena, její 16-ti letá dcera a 16-ti letý dceřin přítel byli brutálním způsobem zavražděni týden pře vánočními svátky v Dordrechtu blízko Rotterdamu. Příteli 39-ti leté ženy a jeho nevlastní dceři se podařilo uniknout. Pachatelé trojnásobné vraždy byli zatčeni a v jejich vozidle byly nalezeny palné zbraně. Pachatelé, stejně jako smrti uniknuvší muž, byli zapleteni do nelegálního „chippování“ PlayStation konzolí, které umožňuje přehrávání pirátských kopií na takto upraveném zařízení. Motivem masakru byla snaha zlikvidovat konkurenta, který se úpravě konzolí věnoval ve svém volném čase.

nahoru