TISKOVÉ ZPRÁVY 2004


06.12.2004

29.11.2004

14.11.2004

08.11.2004

04.11.2004

22.04.2004

09.04.2004




06.12.2004


Ve spolupráci s Českou protipirátskou unií (ČPU) zadrželi v sobotu 4.12.2004 policisté Obvodního ředitelství Praha III čtyři prodejce pirátských DVD, kteří jsou důvodně podezřelí ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Všichni podezřelí prodávali na tzv. bleších trzích v areálu T-Mobile parku v Praze 9 nelegální vypalované DVD-R s filmy a jinými chráněnými díly, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Navíc jsou povinni uhradit poškozeným náhradu škody a vydat bezdůvodné obohacení, které se rovná dvounásobku ceny potřebných k pořízení odpovídajících licencí. Mezi dvěma sty padesáti zajištěnými napodobeninami jsou i dosud nevydané filmy jako např. Snowborďáci či Terminál.

Podle ředitelky ČPU Markéty Prchalové DVD-R pirátství hrozivě narůstá. Jen letos vyšetřovala ČPU přes 70 takových případů, loni to přitom bylo jen 15 případů. Pachatelé nejčastěji nabízejí prodej padělků svým známým či prostřednictvím inzertního tisku a Internetu, množí se však i případy přímých prodejů na tržištích a bleších trzích po celé České republice; podobné záchyty pirátů byly v posledních měsících provedeny např. na tržnicích v Mostě, Teplicích, Karlových Varech či Ostravě. Bleší trhy v areálu T-Mobile parku v Praze však patří mezi piráty k nejoblíbenějším - jen za posledních 6 týdnů zde bylo zadrženo osm prodejců s pirátskými kopiemi filmů.

Alarmující je i počet filmových titulů, které piráti šíří ještě před jejich uvedením v kinech či vydáním na DVD a VHS. Takto byly mnoho měsíců před premiérou nelegálně šířeny např. tituly Vetřelec vs. Predátor či Shrek 2. Lichotivá není ani bilance předpremiérově šířených českých filmů - kromě nyní zajištěného titulu Snowborďáci disponovali piráti i kopiemi filmů Horem pádem, Jak básníci neztrácejí naději či Jedna ruka netleská mnoho týdnů a měsíců před jejich oprávněným vydáním. Vesměs se přitom jedná o kopie pořízené při promítání v kinech.

nahoru


29.11.2004


Na podnět České protipirátské unie udeřili policisté a celníci v neděli 28.11.2004 na dvou moravských burzách. První razie proběhla v kooperaci s policisty z útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství Policie ČR Ostrava na autoburze v Ostravě. Při zákroku byl zadržen pachatel, český státní občan, který zde opakovaně a dlouhodobě nabízel a prodával pirátské DVD-R nosiče s filmy. Pachatel prodával neoprávněné rozmnoženiny audiovizuálních děl a zvukově obrazových záznamů ze stánku a přistaveného osobního vozu. Celkem u něj policisté zajistili 182 pirátských DVD-R disků s filmy v plastových DVD krabičkách s černobílými kopiemi přebalů. Jednalo se zpravidla o nejnovější tituly, včetně předpremiérových, které pachatel prodával za 70 až 100 Kč.

Druhá razie byla uskutečněna ve spolupráci s policisty z útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR ve Znojmě za asistence pracovníků oddělení pátrání Znojmo Celního ředitelství Brno na tržnici T.K.Q. s.r.o. Tržnice - Hatě na hraničním přechodu Hatě. Zadrženi zde byli tři pachatelé, všichni vietnamského původu, kteří zejména turistům z Rakouska nabízeli a prodávali napodobeniny DVD nosičů. Ve stánku a osobním motorovém vozidle Škoda Favorit jednoho z pachatelů bylo zajištěno celkem 469 pirátských nosičů s filmy a dalších 700 s hudbou, všechny opatřené barevnými kopiemi nebo napodobeninami přebalů. Ve stejné lokalitě se jedná již o druhou takto zaměřenou razii v průběhu uplynulého měsíce. Stejné orgány zajistily v neděli 30.10.2004 na sousedním tržišti Excalibur City ze stánků a luxusního osobního vozu 3,5 tisíce pirátských cédéček s filmy a hudbou, prázdné obaly, kopie a napodobeniny přebalů a přenosný DVD přehrávač s obrazovkou, a zadržely tři pachatele.

Zboží zajištěné na příhraničních tržištích je zpravidla velmi nízké obrazové i zvukové kvality; záznamy filmů jsou pouze v němčině a často pořízené natočením z kina. Pirátsky vypalovaná cédéčka jsou prodávána jako DVD aniž by však prodávané zboží mělo stejné či podobné vlastnosti. Nekvalitní padělky, které se v obsahu a provedení nemohou srovnat s originálem, nemají základní vlastnosti DVD disků: zejména vysokou kvalitu obrazu i zvuku, velkou kapacitu umožňující využití několika jazykových verzí a uvedení bonusových materiálů, a především multimediálnost. Pirátsky zkopírovaný film pak zákazník shlédne nejen ve špatné kvalitě a v jediné zaznamenané jazykové verzi, ale musí si v polovině filmu zpravidla založit nový disk, neboť film se obvykle, i při snížení kvality záznamu, celý na jedno CD nevejde. Přesto se tento nekvalitní produkt těší velké oblibě u rakouských a německých turistů - takové pseudoDVD lze totiž pořídit za pouhých 3 až 5 Euro často ještě před tím, než film vyjde legálně na DVD či VHS.

Podle Markéty Prchalové, ředitelky ČPU, budou obdobně zaměřené akce pokračovat jak na těchto, tak na ostatních tržištích. Jen v letošním roce zajistila ČPU ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí, Policií ČR a celními orgány přes 300 tisíc pirátských nosičů s filmy v hodnotě přesahující 75 miliónů korun. Vzniklé škody se pohybují v řádu stovek miliónů korun ročně; další stovky miliónů utíkají státu na daních. Pirátům hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Navíc jsou povinni uhradit poškozeným náhradu škody a vydat bezdůvodné obohacení, které se rovná dvounásobku ceny potřebných k pořízení odpovídajících licencí. Dopustí-li se pachatel trestného činu ve značném rozsahu či získá-li činem značný prospěch, hrozí mu trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.

nahoru


14.11.2004


Na základě důkazů opatřených pracovníky České protipirátské unie (ČPU) zadrželi policisté Obvodního ředitelství Praha III a Městské policie Praha dnes dopoledne na tzv. bleších trzích v areálu T-Mobile parku v Praze 9 tři pachatele, kteří jsou důvodně podezřelí ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Toho se měli dopustit tím, že na tržišti opakovaně nabízeli a prodávali nelegální vypalované DVD-R s filmy a jiné nelegální nosiče. Mezi nabízenými filmy jsou i dosud nevydané tituly jako např. Purpurové řeky 2 či Vetřelec vs. Predátor. Dnes zajištěné osoby nejsou jediné - již před třemi týdny byla na stejném místě zadržena pachatelka s více než stovkou pirátských DVD-R disků. Pachatelé nabízeli pirátské nosiče za 150 - 200 Kč za kus a denně se tak mohli nelegálně obohatit o 50 až 60 tisíc korun. Bude-li zadrženým prokázána vina, hrozí jim trest odnětí svobody až na dva roky nebo peněžitý trest do pěti miliónů korun či propadnutí věci. Jsou také odpovědni za škodu, kterou způsobili poškozeným nositelům práv.

Podle ředitelky České protipirátské unie Markéty Prchalové DVD-R pirátství hrozivě narůstá. Jen letos podala ČPU přes padesát trestních oznámení na osoby, které vypalují a rozšiřují pirátské DVD-R s filmy. Zákazníky přitom od nákupu takových disků neodradí ani skutečnost, že záznamy nejsou příliš kvalitní, disky se zasekávají a přeskakují, některé přehrávače je nenačtou, a většina zejména předpremiérových filmů je opatřena pouze nekvalitními často až zmatenými titulky. Pro piráty pak prodej takovýchto disků představuje ohromné zisky. Mnohdy v trestné činnosti pokračují i poté, co je policie za stejné jednání vyšetřuje. Nezřídka se jedná o pachatele již dříve odsouzené za stejnou či jinou majetkovou trestnou činnost. Nakupující si bohužel často neuvědomí, že koupí pirátských nosičů podporují obyčejné kriminálníky. Přitom v legálních obchodech lze dnes pořídit kvalitní DVD s atraktivním filmem i za méně než 300 Kč. Téměř všichni vydavatelé totiž výrazně snížili ceny filmových DVD disků.

nahoru


08.11.2004


Na základě důkazů shromážděných Českou protipirátskou unií a podaných trestních oznámení vyšetřují policisté útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR v Ostravě dva mladíky. Devatenáctiletý M.B. nabízel minimálně od dubna 2003 prostřednictvím internetových inzerátů prodej vypálených cédéček s filmy. I třiadvacetiletý M.S. používal ke své trestné činnosti Internet - pirátská CD nabízel na svých internetových stránkách. Přesto, že se snažil všemožně skrýt svou totožnost, např. i tím, že si nechával platit prostřednictvím dobíjecích telefonních kupónů, policisté jeho totožnost odhalili. Nejdříve byli vyslechnuti odběratelé obou pirátů a obdržená CD byla zajištěna pro další trestní řízení. V průběhu října pak přišli na řadu samotní piráti. Při domovních prohlídkách bylo oběma pirátům zajištěno počítačové vybavení včetně vypalovaček a nalezené audiovizuální nosiče. V trestní věci mladšího M.B. bylo zajištěno 870 pirátských CD, v trestní věci staršího M.S. pak 1 176 ks CD. Oběma pachatelům hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 2 roky, peněžitý trest do pěti miliónů a samozřejmě i propadnutí věci - jak pirátských nosičů, tak prostředků využívaných k spáchání trestného činu a výnosů z trestné činnosti. Pachatelům může soud uložit i povinnost k náhradě škody, která dosahuje výše statisíců korun u každého pachatele.

Česká protipirátská unie podala jen v průběhu letošního roku trestní oznámení na třiadvacet pachatelů, kteří zneužívají ke své trestné činnosti Internet. Za nabízení vypálených DVD-R a CD-R jsou například stíháni osmadvacetiletí manželé z okresu Karlovy Vary. Této trestné činnosti se bohužel často dopouští i mladiství a děti. Někteří z nich jsou pak následkem své trestné činnosti vyloučeni ze studia. Většina studentů si již proto uvědomuje následky případné trestné činnosti a od nabízení vypálených nosičů ustupuje. Jsou však i nepoučitelní pachatelé, kteří přes varování již odhalených jiných pirátů zveřejňovaná přímo mezi inzeráty, stále pirátské nosiče nabízejí, jako např. osmnáctiletá pachatelka z okresu Cheb.

Přesto, že Internet je v současnosti zneužíván daleko častěji k pirátství prostřednictvím sdílení filmů než nabízení vypálených kopií, neznamená to, že vypalované kopie filmů patří minulosti. Naopak vypalovaná DVD-R zažívají značný boom. Mladí pachatelé je rozšiřují mezi svými spolužáky, známými i kolegy. Jako zdroj nelegálních příjmů však slouží vypalování filmů na DVD-R i starším pachatelům, kteří s obrovskými zisky prodávají pirátské kopie často předpremiérových filmů na burzách i prostřednictvím inzerce v tisku. Často se jedná i o pachatele již dříve trestané za tuto či jinou majetkovou trestnou činnost. Přesto, že někteří návštěvníci tržnic podlehnou pokušení koupit si dévédéčko s filmem, který je zatím k vidění jen v kinech, nebo dokonce ještě ani tam ne, je třeba upozornit případné zájemce na rizika takových nosičů. Taková DVD nemají českou podporu a čeština se na nich vyskytuje jen v titulcích jejichž úroveň je otřesná. Překlad je nepřesný a zavádějící, často dochází k posunu titulků oproti filmu, o gramatice se nedá hovořit, některé dialogy nejsou přeloženy vůbec či jsou přeloženy v jiném jazyce, např. polštině či bulharštině. Samotný záznam obrazu a zvuku je často velmi nekvalitní - obraz se třese a je rozmazaný, zvuk je plochý a nezřetelný. Pokud byl záznam pořízen z kina, divák vidí a slyší i reakce publika (kašlání, smích, zvonění mobilních telefonů, vstávání diváků apod.). Některé přehrávače takové vypálené DVD-R vůbec nenačtou, často se vyskytují chyby - přeskakování scén, zasekávání obrazu, digitální rozklad obrazu.

nahoru


04.11.2004


Pracovníci České protipirátské unie spolu s policisty z útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR ve Znojmě za pomoci pracovníků oddělení pátrání Znojmo Celního ředitelství Brno zorganizovali a v neděli 31.10.2004 provedli razii na tržišti Excalibur City u hraničního přechodu Hatě. Při zákroku byli zadrženi tři pachatelé, český státní občan a dva cizí státní příslušníci, kteří zejména turistům z Rakouska nabízeli a prodávali napodobeniny DVD nosičů. Celkem bylo u těchto pachatelů zajištěno téměř 3,5 tisíce pirátských cédéček s filmy a hudbou, prázdné obaly, kopie a napodobeniny přebalů a přenosný DVD přehrávač s obrazovkou. Jednalo se zpravidla o nejnovější tituly včetně takových, které dosud nejsou uváděny ani v kinech. Nosiče teprve budou podrobeny odbornému zkoumání nicméně podle namátkových kontrol nosičů se jedná o záznamy filmů v němčině, zpravidla velmi nízké kvality.

Pachatel, v jehož stánku bylo zajištěno nejvíc napodobenin, celkem 1 757 ks filmových CD-R ve formátu VCD (tzv. pseudo DVD), 989 ks hudebních CD-R, 1 ks DVD Player a větší množství kopií a napodobenin přebalů a prázdných krabiček na CD a DVD, měl u sebe doklady od luxusního vozu, ve kterém byly viditelně uskladněny další napodobeniny DVD nosičů. Po úředním otevření vozidla nalezli celníci v zavazadlovém prostoru a zadní části vozu dvanáct krabic obsahující další tisícovku pirátských CD s filmy a hudbou.

Jeden ze zadržených pachatelů je již pro obdobnou trestnou činnost vyšetřován - v únoru letošního roku byl pracovníky celního ředitelství přistižen při převozu 11 300 ks napodobenin DVD nosičů. Hodnota zboží zajištěného trojici pachatelů přesahuje 5 miliónů korun; škody, které svou nelegální činností způsobili, jsou však nepoměrně vyšší. Jedná se nejen o škody způsobené nositelům práv, ale také úniky na daních, clu a dalších dávkách. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 2 roky, peněžitý trest do pěti miliónů a zákaz činnosti. Cizím státním příslušníkům hrozí i trest vyhoštění.

nahoru


22.04.2004


Nový zákon o dani z přidané hodnoty, jehož návrh právě schválila poslanecká sněmovna, která tak přehlasovala veto prezidenta republiky, přináší některé změny týkající se zdanění produktů duševního vlastnictví. Nad rámec požadavků Evropské unie tak dojde ke zdražení některých služeb, kterými jsou audiovizuální díla a televizní vysílání zprostředkovávány zákazníkům. Zdražení se negativně projeví na míře audiovizuálního pirátství. Cena legitimních produktů, ať už to jsou videokazety, stále populárnější DVD, cena vstupenky do kina, výše půjčovného či cena služeb kabelových televizí, je totiž podle tvrzení uživatelů hlavním impulsem, proč se pirátství dopouští.

Zdražit může půjčovné videokazet či DVD - pořízení nosiče bude totiž pro provozovatele videopůjčovny o 14% dražší. Pokud není provozovatel plátcem daně z přidané hodnoty promítne zdražení do ceny půjčovného pro koncového zákazníka. Vyšší dani neunikne ani jiný oblíbený způsob shlédnutí filmů či televizních pořadů - prostřednictvím služeb kabelové televize. Kabeloví operátoři se však potýkají i s dalšími překážkami rozvoje svého podnikání. Poslanecká sněmovna projednává návrh zákona, který by uzákonil výjimku z povinnosti získat souhlas s užitím díla a vysílání v tzv. společných televizních anténách (STA), prostřednictvím kterých pak budou moci být distribuovány nejen běžně dostupné terestrické programy, ale také programy šířené výlučně prostřednictvím kabelových systémů nebo placených satelitních platforem či jinak kódovaně. A to vše bez placení licenčních poplatků jejich vysílatelům, autorských poplatků a daní. A před přijetím je zvýšení poplatků za veřejnoprávní média. Negativní dopad bude mít nový zákon i na kina, která nejsou plátci DPH, tedy zejména na ta malá, maloměstská či vesnická. A to přesto, že vstupné do kina zůstalo ve snížené sazbě, neboť náklady na zapůjčení filmů byly přesunuty do základní, vyšší sazby daně. Naopak malého zlevnění se dočkají kupci legitimních DVD a videokazet, u nichž daň zlevní o 3%.

V souhrnu však bude legitimní produkt pro koncového zákazníka dražší. To samozřejmě zvýší poptávku po pirátských produktech, za něž nejsou poplatky za licence ani daně odváděny. Proto je pirátský produkt levnější a tím i pro uživatele atraktivnější. Týká se to nejen stále oblíbenějších CD-R, DVD-R, a jiných napodobenin, ale také neoprávněného příjmu kabelových služeb či kódovaných televizních programů. S rozvojem nových technologií přitom audiovizuální pirátství hrozivě narůstá i bez dalších ran legálnímu průmyslu v podobě vyšších daní. Celková míra audiovizuálního pirátství vzrostla za dva roky od roku 2001 na dvojnásobek, a výhled na letošní rok předpokládá další, minimálně 5% zvýšení - na hrozivých 25%. Roční škody legitimního průmyslu představují 600 miliónů korun a další stamiliony unikají státu na daních.

Při udržení současné míry pirátství přinese státnímu rozpočtu přesunutí služeb půjčování zvukově obrazových nosičů do základní sazby daně odhadem 70 miliónů korun jen na zdanění vydavatelů. Další desítky milionů poplynou do státní kasy od jednotlivých pronajímatelů. Dle sdělení kabelových operátorů se jejich odvody zvýší téměř o 170 miliónů korun. Pokud však stát nezefektivní svůj boj s pirátstvím a šedou ekonomikou vůbec, jsou zisky státu, které má nový zákon o DPH přinést, vážně ohroženy. Podstatná část zákazníků, kteří byli doposud zvyklí využívat služeb legitimního průmyslu, se přesune k pirátským produktům. Taková reakce je dobře patrná i ze současného odlivu zákazníků kabelových televizí směrem k provozovatelům STA, a to i když se za současné právní úpravy jedná většinou o nelegální užití, a služby kabelovek dosud vyšší daní zatíženy nejsou. Pokud po zvýšení DPH dojde ještě k uzákonění výjimky pro STA, katastrofa se výrazně umocní. A dosavadní zákazníci videopůjčoven a návštěvníci malých kin si raději ušetří poplatky i cestu, a film si prostě stáhnou z Internetu či zakoupí od piráta na CD či DVD.

Výrobci i distributoři audiovizuálních děl a zvukově obrazových záznamů včetně televizního vysílání jsou přesvědčeni, že bez výrazného zintenzivnění protipirátských aktivit ze strany státu, nepřinese zdražení jejich produktů a služeb pro koncového zákazníka vlivem vyšší daně z přidané hodnoty státní pokladně očekávaný přínos. V důsledku přesunutí části zákazníků k pirátskému jednání naopak klesne celkový objem odváděných daní z příjmů za zprostředkovávání audiovizuálních děl a záznamů veřejnosti a počet pracovních míst v legitimním průmyslu.

Nezbývá než doufat, že snaha o zajištění a udržení zvýšených příjmů státu z distribuce autorských děl a dalších předmětů duševního vlastnictví posune přístup státních úředníků a institucí k problematice pirátství k větší aktivitě a efektivitě. Pirátství v současnosti ohrožuje a výrazně omezuje nejen distribuci autorských děl, ale v důsledku přináší velké ztráty jak nositelům práv a dalším podnikatelům v oblasti audiovize, tak státnímu rozpočtu.

nahoru


09.04.2004


Podnikatelé v audiovizi vítají krok prezidenta republiky, který vrátil návrh zákona o dani z přidané hodnoty. Zákon by nad rámec požadavků Evropské unie zdražil některé služby, kterými jsou audiovizuální díla a televizní vysílání zprostředkovávány zákazníkům. Cena legitimních produktů, ať už to jsou videokazety, stále populárnější DVD, výše půjčovného či cena služeb kabelových televizí, je totiž podle tvrzení uživatelů hlavním impulsem, proč se pirátství dopouští.

Videokazety, cédéčka i dévédéčka jsou už nyní v obchodech zdaněna 22%. Podle nového zákona o DPH by do základní sazby daně měla být navíc přesunuta i většina souvisejících služeb. Dražší by tak bylo vypůjčit si videokazetu či DVD ve videopůjčovně - pořízení nosiče by totiž pro provozovatele bylo o 14% dražší. A ať už by byl provozovatel plátcem daně z přidané hodnoty či nikoli, zdražení by se promítlo do ceny půjčovného pro koncového zákazníka. Vyšší dani by neunikl ani jiný oblíbený způsob shlédnutí filmů či televizních pořadů - prostřednictvím služeb kabelové televize. Kabeloví operátoři se však potýkají i s dalšími překážkami rozvoje svého podnikání. Poslanecká sněmovna projednává návrh zákona, který by uzákonil výjimku z povinnosti získat souhlas s užitím díla a vysílání v tzv. společných televizních anténách (STA), prostřednictvím kterých by pak mohly být distribuovány nejen běžně dostupné terestrické programy, ale také programy šířené výlučně prostřednictvím kabelových systémů nebo placených satelitních platforem či jinak kódovaně. A to vše bez placení licenčních poplatků jejich vysílatelům, autorských poplatků a daní. A před přijetím je zvýšení poplatků za veřejnoprávní média. Negativní dopad by měl nový zákon i na kina, která nejsou plátci DPH, tedy zejména na ta malá, maloměstská či vesnická. A to přesto, že vstupné do kina by zůstalo ve snížené sazbě, neboť náklady na zapůjčení filmů by byly přesunuty do základní, vyšší sazby daně. Na druhou stranu by zákon o DPH přinesl i 3% snížení základní sazby z 22 na 19%, což by znamenalo nepatrné snížení ceny legitimních DVD a videokazet v obchodech.

V souhrnu by však nový zákon o DPH legitimní produkt pro koncového zákazníka dražil. To by samozřejmě zvýšilo poptávku po pirátských produktech, za něž nejsou poplatky za licence ani daně odváděny. Proto je pirátský produkt levnější a tím i pro uživatele atraktivnější. Týká se to nejen stále oblíbenějších CD-R, DVD-R, a jiných napodobenin, ale také neoprávněného příjmu kabelových služeb či kódovaných televizních programů. S rozvojem nových technologií přitom audiovizuální pirátství hrozivě narůstá i bez dalších ran legálnímu průmyslu v podobě vyšších daní. Celková míra audiovizuálního pirátství vzrostla za dva roky od roku 2001 na dvojnásobek, a výhled na letošní rok předpokládá další, minimálně 5% zvýšení - na hrozivých 25%. Roční škody legitimního průmyslu představují 600 miliónů korun a další stamiliony unikají státu na daních.

Při udržení současné míry pirátství by přesunutí služeb půjčování zvukově obrazových nosičů do základní sazby daně přineslo státnímu rozpočtu odhadem 70 miliónů korun jen na zdanění vydavatelů. Další desítky milionů by do státní kasy plynuly od jednotlivých pronajímatelů. Dle sdělení kabelových operátorů by se jejich odvody zvýšily o téměř 170 milionů korun. Pokud však stát nezefektivní svůj boj s pirátstvím a šedou ekonomikou vůbec, jsou zisky státu, které má nový zákon o DPH přinést, vážně ohroženy. Podstatná část zákazníků, kteří jsou dosud zvyklí využívat služeb legitimního průmyslu, by se přesunula k pirátským produktům. Taková reakce je dobře patrná i ze současného odlivu zákazníků kabelových televizí směrem k provozovatelům STA, a to i když se za současné právní úpravy jedná většinou o nelegální užití, a služby kabelovek dosud nejsou vyšší daní zatíženy. Pokud by po zvýšení DPH došlo ještě k uzákonění výjimky pro STA, katastrofa by se výrazně umocnila. A dosavadní zákazníci videopůjčoven si raději ušetří poplatky i cestu, a film si prostě stáhnou z Internetu či zakoupí od piráta na CD či DVD.

Výrobci i distributoři audiovizuálních děl a zvukově obrazových záznamů včetně televizního vysílání jsou přesvědčeni, že zdražení jejich produktů a služeb pro koncového zákazníka vlivem vyšší daně z přidané hodnoty nepřinese státní pokladně očekávaný přínos. V důsledku přesunutí části zákazníků k pirátskému jednání naopak klesne celkový objem odváděných daní z příjmů za zprostředkovávání audiovizuálních děl a záznamů veřejnosti a počet pracovních míst v legitimním průmyslu. Řešení pak vidí v aktivnějším a efektivnějším boji státu proti pirátství, které již v současnosti krátí příjmy státu i legitimního průmyslu o celou čtvrtinu.

nahoru