TISKOVÉ ZPRÁVY 2005


13.12.2005

16.11.2005

20.09.2005

22.08.2005

15.08.2005

28.06.2005

14.06.2005

31.05.2005

30.05.2005

27.05.2005

25.05.2005

24.05.2005

29.03.2005

22.03.2005

14.03.2005

       

06.03.2005

17.02.2005




13.12.2005


Pirátští prodejci falešných DVD operující na bleších trzích v areálu Kolbenova na Praze 9 stále častěji využívají k prodeji děti a mladistvé, které z povzdálí organizují, zásobují a inkasují od nich utržené peníze. Dospělí piráti jsou zpravidla "známé firmy", které byly při prodeji pirátských dévédéček zadrženy již několikrát a takto se snaží vyhnout dalším trestním stíháním. Tento nový trend se prokázal i při poslední razii, která proběhla v neděli 11.12.2005. Vyšetřovatelé České protipirátské unie a policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III při ní zadrželi tři prodejce ze dvou prodejních míst. Na prvním z nich byl zadržen pouze čtrnáctiletý cizinec, který pirátské rozmnoženiny prodával pro již stíhaného piráta zadrženého na bleších trzích od léta již počtvrté. Na druhém prodejním místě byl zadržen patnáctiletý chlapec z dětského domova, který svou pravidelnou "vycházku" využil k pirátskému prodeji pro další známou firmu, dosud třikrát přistiženého prodejce a dodavatele. Při nedělní razii bylo zajištěno přes 200 ks pirátských nosičů s nejnovějšími tituly včetně premiérových filmů "Anděl páně" či "Harry Potter a Ohnivý pohár". Také při předchozí razii prodávaly pirátská DVD většinou děti, přičemž zadržená šestnáctiletá mladistvá pochází ze Semil, byla jí nařízena ústavní péče a v Praze se pohybovala bez vědomí své rodiny. Policisté u ní zajistili celkem 41 ks DVD-R s nejnovějšími filmy a například i premiérový titul "Pomsta bratří Grimmů".

Bleší trhy v areálu Kolbenova jsou pořádány pravidelně každý víkend od října loňského roku. Od té doby tam policisté ve spolupráci s vyšetřovateli ČPU vykonali řadu razií, při nichž zadrželi přes 40 pachatelů podezřelých z filmového pirátství. Přes hrozící tresty a časté kontroly se pirátští prodejci nechtějí vzdát svého výnosného byznysu a na tržišti stále prodávají. Přitom vymýšlejí stále nové taktiky, jak se vyhnout trestnímu stíhání. Za spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se podaří prokázat, že trestný čin spáchali ve značném rozsahu či takto získali značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Zároveň jsou také odpovědni za škodu, kterou svým jednáním způsobili; předběžně vyčíslená škoda způsobená nositelům práv k filmovým dílům přesahuje 1,5 miliónu korun. Relativně novou a prozatím fungující taktikou je tak zneužívání dětí a mladistvých k prodeji. ČPU proto připravuje podnět státnímu zástupci k trestnímu stíhání celých organizovaných skupin pirátů, nikoli pouze jednotlivých prodejců, a ke stíhání organizátorů za zneužívání nezletilých a mladistvých k páchání trestné činnosti.

nahoru


16.11.2005


Sérií razií označovanou pracovním názvem Autor vyvrcholilo včera, v úterý 15.11.2005, několikaměsíční úsilí pracovníků oddělení pátrání při Celním ředitelství Plzeň o odhalení a rozbití jedenáctičlenného gangu pirátů operujícího v západočeském a severočeském pohraničí. Organizovaná skupina osob vietnamské národnosti neoprávněně vypalovala nejnovější filmy a hudební alba na CD-R a tyto napodobeniny dále distribuovala mezi asijské prodejce. Cílem deseti domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor provedených ve spolupráci pracovníky Celních ředitelství Ústí nad Labem a České Budějovice a za účasti odborníků z České protipirátské unie a IFPI ČR bylo potvrzení podezření a zajištění důkazů o protiprávní činnosti členů gangu. Výsledkem uskutečněných razií je nejen zajištění potřebných důkazů, na základě kterých budou členové gangu za spáchanou trestnou činnost trestně stíháni, ale i zajištění velkého množství neoprávněných napodobenin filmových a hudebních nosičů, pirátských potisků a vypalovacích zařízení, tiskáren, prázdných disků a krabiček určených k výrobě napodobenin. Členům gangu hrozí za spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Bude-li jim prokázáno, že trestný čin spáchali ve značném rozsahu či takto získali značný prospěch (tedy alespoň 500.000 Kč), hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že jeden z pachatelů byl již za stejnou trestnou činnost pravomocně odsouzen.

"Česká protipirátská unie a její členové, kteří jsou masivně poškozováni audiovizuálním pirátstvím, vysoce oceňují úsilí pracovníků oddělení pátrání při Celním ředitelství Plzeň a gratulují ke skvělým výsledkům zásahu," říká Markéta Prchalová, ředitelka ČPU. "Akce Autor je mimořádná v tom, že v síti výkonných orgánů uvízli jak výrobci napodobenin, tak osoby, které pirátské nosiče kompletovaly a dále distribuovaly. Budou tak potrestány konkrétní osoby včetně organizátorů, což je nejlepší způsob, jak omezit fenomén příhraničního pirátství. Pachatelům hrozí uložení trestu při vyšší hranici trestní sazby, protože se trestné činnosti dopustili jako členové organizované skupiny resp. zločinného spolčení. Jako nejúčinnější se pak jeví uložení trestu vyhoštění", dodává Prchalová.

Zde si můžete prohlédnout fotografie ze série razií na výrobny, kompletovny a distributory pirátských CD-R

Při raziích v Perninku, Chebu a dalších obcích, kterých se účastnilo na 60 celníků, byly odhaleny dvě kvalitně vybavené výrobny pirátských CD, další tři dílny, kde byly vyrobené plagiáty ručně kompletovány a další skladiště, odtud byly pirátské nosiče distribuovány na příhraniční tržiště v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Celkem bylo zajištěno:

  • téměř 34 800 ks pirátských hudebních a obrazových nosičů
  • na 20 000 ks prázdných obalů na DVD a kompaktní disky
  • velké množství pirátských přebalů (bookletů)
  • 2 barevné kopírky profesionálního provedení
  • 5 kompaktních zařízení vybavené celkem 45 vypalovacími mechanikami a dalších 20 dosud nenainstalovaných vypalovaček
  • 2 samostatné výkonné počítače určené k vypalování kopií
  • další 2 počítače vybavené vypalovacími mechanikami a tiskárnami přebalů i disků
  • tuna obalového materiálu na CD
  • 1 kvalitní sítotiskový stroj k přímému potisku disků
  • 2 speciální tiskárny určené k přímému potisku disků
  • 2 řezačky na přebaly

nahoru


20.09.2005


Pětice filmových pirátů z bleších trhů Kolbenova uvízla v sítích policie a České protipirátské unie při raziích v sobotu 17. září. Spolu s dvěma pachateli zadrženými předchozí neděli 11. září tak budou čelit obvinění z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona, za který jim hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci. Prodejci, kteří přes četné razie stále nabízí a prodávají pirátská DVD na bleších trzích v areálu Kolbenova v Praze, neočekávali zásah policistů tak brzy po předchozí razii.

Při nedělní razii bylo u dvou nepoctivých prodejců zajištěno celkem 89 ks DVD-R s nejnovějšími filmy včetně premiérového titulu "Utržený ze řetězu" či předpremiérového titulu "Stealth". Během následujících sobotních razií pak policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III zadrželi čtyři prodejce a jednoho zásobovače, který prodejcům při vyprodání určitého titulu doplňoval sortiment. Novou strategií prodejců je totiž mít při sobě na stánku pokud možno co nejmenší množství nosičů. Někteří to řeší právě prostřednictvím tzv. zásobovačů, kteří jim doplňují vyprodané tituly, jiní se naopak snaží jednání a v neposlední řadě jejich obava ze zadržení a zajištění zboží. Přesto se na bleších trzích pohybují a prodávají většinou stále titíž prodejci - tzv. "známé firmy", kteří se od protiprávní činnosti nenechají odradit ani opakovaným zadržením. Například jeden z pachatelů zadržených při razii v neděli 11. září byl v průběhu srpnových razií přistižen dokonce dvakrát, druhý pak byl zadržen také při razii v červnu t.r. jako prodejce a při poslední razii 17. září jako zásobovač. Ani ostatní prodejci ze sobotní razie nejsou žádní nováčci; většina z nich již byla na Kolbence minimálně jednou zadržena. I v sobotu 17. září bylo zajištěno množství premiérových titulů, mezi nimi např. "Moje krásná čarodějka", "Utržený ze řetězu", "Ostrov" či "3:15 zemřeš". Z předpremiér pak např. "Stealth" či "Crash". Celkem bylo při posledních sobotních raziích zajištěno 217 kusů pirátských DVD-R.

Bleší trhy v areálu Kolbenova jsou pořádány pravidelně každý víkend od října loňského roku. Od té doby tam policisté ve spolupráci s vyšetřovateli ČPU vykonali řadu razií, při nichž zadrželi již 34 pachatelů podezřelých z filmového pirátství. Přes hrozící tresty a časté kontroly se pirátští prodejci nechtějí vzdát svého výnosného byznysu a na tržišti stále prodávají. Prodeje nekvalitních pirátských DVD-R se často účastní celé rodiny, jejichž mnozí členové již byli, často i opakovaně, trestně stíháni za různorodou majetkovou ale i násilnou trestnou činnost. Zájemců o nelegální DVD, kteří tyto kriminálníky svými nákupy pravidelně podporují, je totiž bohužel stále dost. Přestože se mnozí zákazníci pirátů často považují za filmové fanoušky, oželí jak nízkou technickou kvalitu kopií, tak ubohou češtinu v pirátských titulcích. Co také jiného čekat např. od autora následující pirátské inzerce na tržišti: "Máme více než 1.000 titulů,Pohádky -Hudba -Filmi.Na požádání dodám seznam obědnat můžete na tel:………." …

nahoru


22.08.2005


Jen týden po předchozí razii zkontrolovali vyšetřovatelé České protipirátské unie (ČPU) a policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III bleší trhy konané v areálu Kolbenova v Praze 9. Opět se zaměřili na prodej pirátských DVD a přesto, že minulý týden zadrželi tři pachatele, nenechali se pirátští prodejci odradit a znovu pirátská DVD-R nabízeli. V sobotu 20. srpna 2005 tak byly zadrženy další čtyři osoby s celkem 149 kusy DVD-R s nejnovějšími filmy včetně předpremiérové Noční hlídky a premiérových Mr. & Mrs. Smith, Fantastické čtyřky či Batman začíná. Zadrženi byli 19-ti letá žena, muži ve věku 30 a 50 let a 22-ti letý pachatel, který byl na stejném místě zajištěn již při razii 13.8.2005.

Bleší trhy v areálu Kolbenova jsou pořádány každý víkend od října minulého roku. Od té doby tam policisté ve spolupráci s vyšetřovateli ČPU zadrželi již 27 pachatelů trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona. Sedm ze zajištěných pirátů již bylo odsouzeno k trestům odnětí svobody v rozmezí 3 až 12 měsíců podmíněně odložených na jeden až dva roky a k trestu propadnutí věci. Trestní stíhání ostatních zajištěných pokračuje; hrozí jim trest odnětí svobody až na dvě léta, peněžitý trest do 5 miliónů korun a trest propadnutí věci. Přes hrozící tresty a pokračující kontroly se pirátští prodejci nechtějí vzdát výnosného byznysu a stále na tržišti prodávají. Nepochybně je k tomu motivují i četní zájemci o nelegální "dívídíčka", z nichž se sice mnozí považují za fandy filmu, ale raději podpoří stokorunou či 150 korunami kriminálníka, než aby si film vychutnali v kině či z kvalitního legálního nosiče.

nahoru


15.08.2005


Česká protipirátská unie (ČPU) a policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III si opět posvítili na piráty filmů prodávající na bleších trzích v areálu Kolbenova v Praze 9. V sobotu 13. srpna 2005 byly přímo při prodeji zadrženy tři osoby a zajištěno 161 kusů DVD-R s nejnovějšími filmy včetně Války světů, Rukojmí či českého Krev zmizelého. Alarmující je, že kromě nastrčených bílých koní prodávají pirátské nosiče i již stíhaní či dokonce odsouzení pachatelé. Jen se tak potvrzuje, že i přes hrozící trest odnětí svobody na dva roky a případně až na pět let, peněžitý trest do pěti miliónů korun a trest propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků, se zločincům pirátství vyplatí.

Prodej pirátských DVD-R na tržištích a přes inzeráty je přitom jen vrcholem ledovce. V současnosti stále více nepoctivců kopíruje a prodává filmy mezi známými, po restauracích či podomním způsobem. Svým jednáním poškozují nejen nositele práv a celou společnost, když ze získaného zisku neodvádí daně a sociální a zdravotní pojištění, ale i malé poctivé živnostníky, provozovatele kin, videopůjčoven či prodejen VHS a DVD. Ti vlivem vzrůstajícího pirátství ztrácí značnou část zákazníků a mnohdy jsou nuceni své podnikání ukončit. Podle statistik Unie filmových distributorů ztratila česká kina jen za prvních pět měsíců letošního roku 22 % diváků a 21,3 % tržeb. Ještě dramatičtější je situace u videopůjčoven, kde razantně klesají zisky již od loňského května také díky nárůstu DPH u videokazet a DVD. Zákazníci pirátů z nichž se mnozí považují za filmové fandy si většinou raději nepřipouští, že nákupem pirátských nosičů podporují zločince, kteří ke vzniku filmu nijak nepřispěli a jen na něm parazitují.

Že nepoctivý způsob obživy na úkor autorských práv láká stále větší počet zločinců dotvrzují i policejní statistiky. Jen za prvních šest měsíců letošního roku policie prověřovala 538 případů porušování autorských práv, což představuje více než 100 % nárůst oproti stejnému období loňského roku.

nahoru


28.06.2005


V sobotu 25. června 2005 proběhla na bleších trzích v areálu T-Mobile parku na Praze 9 další razie cílená na prodejce pirátských rozmnoženin filmů na DVD. Vyšetřovatelé České protipirátské unie (ČPU) a policisté II. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III zajistili 139 ks nelegálních rozmnoženin filmů zaznamenaných na DVD-R discích. Mezi filmovými tituly byly opět dosud nevydané či dokonce v ČR nezveřejněné filmové novinky, např. celosvětový hit Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, v našich kinech úspěšné aktuálně uváděné tituly Román pro ženy, XXX: Nová dimenze a Ochránce či stále ještě předpremiérové hvězdně obsazené Sin City. Cena všech titulů byla opět jednotná, pachatelé prodávali jeden film za 150,- Kč jako obvykle.

Během razie byli zadrženi další dva prodejci, čímž počet stíhaných pirátů prodávajících na této burze překročil dvacítku. Těmto pachatelům stejně jako ostatním zadrženým pirátům hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i zařízení a prostředků sloužících k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se trestného činu dopustili ve značném rozsahu či získali-li takto značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let.

nahoru


14.06.2005


1. června 2005 vstoupil v účinnost zákon č. 206/2005 Sb. o ochraně některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti. Tento zákon zakazuje pro obchodní účely vyrábět, dovážet, šířit, prodávat, pronajímat nebo přechovávat nedovolená zařízení, pro obchodní účely provádět instalaci, údržbu nebo náhradu nedovolených zařízení a přímo nebo nepřímo propagovat jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení. Nedovoleným zařízením zákon rozumí jakékoliv zařízení nebo program navržené nebo převzaté za účelem umožnění přístupu k službě chráněné podmíněným přístupem bez souhlasu poskytovatele chráněné služby. Chráněnou službou se míní rozhlasové a televizní vysílání, služba informační společnosti a poskytování podmíněného přístupu k těmto službám. Za porušení tohoto zákonu hrozí pokuta až do 2 miliónů Kč (resp. do 500 tisíc Kč za přechovávání a propagaci).

Tímto zákonem Česká republika implementuje Evropskou směrnici 98/84/EC o právní ochraně služeb založených na podmíněném přístupu nebo na něm spočívajících, nicméně podle našeho názoru nikoli bezchybně. Česká protipirátská unie v průběhu přípravy uvedené právní normy upozorňovala, že připravovaný zákon není zcela v souladu s uvedenou směrnicí. Největší nedostatky jsme spatřovali nejen v nesrozumitelnosti původního návrhu, ale zejména v nesprávné implementaci termínu "commercial purposes" - hospodářské účely. Ačkoli mnohé nejasnosti přijaté znění vyjasnilo, zákon, s výjimkou propagace, omezuje zákaz pouze na jednání uskutečněná pro obchodní účely. Naproti tomu směrnice požaduje kvalifikovanou formu jednání pro hospodářské účely ve smyslu přímého či nepřímého hospodářského zisku pouze u držby a výměny, nikoli pak u výroby, dovozu, rozšiřování, prodeje a dalších aktivit. Dále postrádáme implementaci čl. 5 odst. 2 směrnice - český zákon totiž nedává provozovateli chráněné služby aktivní legitimaci domáhat se soudně zákazu rušení zakázaných aktivit a/nebo vydání předběžného opatření či jiných ochranných a preventivních rozhodnutí. V tomto směru nejsou podle našeho názoru postačující ani ustanovení telekomunikačního zákona, která jsou vykládána účelově úzce a nezaručují provozovateli chráněné služby plnou ochranu jeho služeb.

nahoru


31.05.2005


25. dubna 2005 uskutečnili policisté II. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství PČR Karlovy Vary ve spolupráci s Českou protipirátskou unií úspěšné razie v Bazaru Šance v Jáchymově a dvou privátních bytech; první v bytě provozovatele bazaru a druhý v bytě jeho dodavatele. Během těchto prohlídek bylo zajištěno 1.369 pirátských DVD-R s filmy, 47 DVD-R s hrami Sony Playstation 2, 1.415 CD-R obsahující různé filmy, hudbu, hry a software, počítač s vypalovačkou, větší množství kopií přebalů a další důkazy, jako korespondence se zákazníky apod. Tím se uzavřelo téměř dvouleté vyšetřování rozsáhlých případů DVD-R pirátství v Karlovarském kraji, které přes nasazení operativní techniky jako jsou odposlechy a sledování osob nebylo jednoduché úspěšně uzavřít, neboť pachatelé byli při svém nelegálním počínání velmi opatrní. Pirátské disky prodávali jen známými a ve svých telefonních i osobních hovorech používali jen kódy - např. zákazníci nikdy neobjednávali filmy či dokonce konkrétní tituly, ale používali jen čísla. Obrat v dosud neúspěšném vyšetřování přinesl průnik vyšetřovatele ČPU do celé organizace, kdy se mu podařilo uskutečnit dva kontrolní nákupy a získat tak důkazy, na základě kterých byly povoleny domovní prohlídky a prohlídka nebytových prostor.

Oba piráti vyráběli pirátské disky jen na objednávku. Majitel bazaru ve své provozovně, kdy druhý den po objednávce měl pro zákazníky připravené objednané tituly, jeho dodavatel pak prodával i známým přímo ze svého bydliště. Při žádné dosud uskutečněné akci se nepodařilo najít tak velké množství DVD-R disků - tento úspěšný zátah je proto zatím největší proti DVD-R pirátům v ČR.

nahoru


30.05.2005


Policisté II. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství PČR Karlovy Vary uzavřeli minulý týden ve spolupráci s Českou protipirátskou unií téměř dvouleté vyšetřování rozsáhlých případů DVD-R pirátství v Karlovarském kraji. Čtyřicetiletý majitel bazaru v Jáchymově a stejně starý podnikatel z Ostrova po dobu minimálně dvou let vypalovali a zejména mezi známými prodávali DVD-R a CD-R disky s filmy, hudbou i softwarem. Trestné činnosti se dopouštěli samostatně i společně. Při svém nelegálním počínání byli velmi opatrní - nové zákazníky přijímali jen na doporučení prověřených odběratelů, při objednávání nepoužívali názvy filmů, ale jen čísla podle seznamu, v provozovně bylo vždy jen malé množství den předem objednaných kopií. Přes nasazení operativní techniky jako jsou odposlechy či sledování osob nebylo jednoduché počáteční podezření prokázat, přesto se však policisté spolu s vyšetřovateli ČPU pachatelům dostali na kobylku a opatřili dostatek důkazů k získání povolení k provedení domovních prohlídek a prohlídky nebytových prostor. Při prohlídce bazaru bylo nalezeno 43 DVD-R s filmy, 93 CD-R s filmy, hudbou a softwarem a další důkazy o trestné činnosti - objednávkové seznamy, šanony s přebaly filmů apod. Domovní prohlídky u obou pachatelů pak přinesly další "ovoce" - kromě dalších důkazů o pirátství jako objednávky, počítač s vypalovačkou a paměťová média zabavili policisté i 1.373 pirátských DVD-R převážně s filmy a dalších 1.322 CD-R s filmy, hudbou i softwarem. Celkem tak bylo zajištěno 1.416 pirátských DVD-R disků a 1.415 CD-R disků.

Zajištěné důkazy nyní zkoumají specialisté, aby upřesnili rozsah trestné činnosti obou podezřelých. Po vyjádření soudních znalců budou oba pachatelé obviněni - minimálně z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Za něj jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se podaří prokázat, že trestný čin spáchali ve značném rozsahu či takto získali značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Zároveň jsou také odpovědni za škodu, kterou svým jednáním způsobili; předběžně vyčíslená škoda způsobená nositelům práv k filmovým dílům přesahuje 1,5 miliónu korun.

nahoru


27.05.2005


Další rozsudek nad pirátem prodávajícím pirátské kopie filmů na DVD-R discích v areálu bleších trhů v areálu T-Mobile parku v Praze 9, Kolbenově ulici, obdržela tento týden Česká protipirátská unie (ČPU). 33letý, v minulosti několikrát za majetkovou i násilnou trestnou činnost trestaný pachatel, byl uznán vinným ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 odst. 1 trestního zákona, a byl mu uložen trest odnětí svobody na 7 měsíců s podmínečným odkladem výkonu trestu na 24 měsíců, k trestu propadnutí věci a k povinnosti nahradit způsobenou škodu. Pachatel se trestného činu dopustil v únoru tohoto roku jen tři dny předtím, než mu končila podmínka za předchozí odsouzení. Mezi filmy, jejichž neoprávněné kopie rozšiřoval, byly i předpremiérové tituly: Blade: Trinity, Lovci pokladů a Cesta kolem světa za 80 dní. Trestní příkaz dosud nenabyl právní moci.

Skutečnost, že piráti prodávající na "Kolbence" pirátská DVD nejsou žádnými Jánošíky, ale obyčejnými kriminálníky, dosvědčuje i dvojice zadržená při poslední razii v neděli 22.5.; oba pachatelé mají za sebou bohatou kriminální minulost včetně velmi závažných násilných trestných činů. Spolu s jinými dvěma souběžně zadrženými piráty se přiřadili k další patnáctce již stíhaných prodavačů z této burzy, z nichž někteří již byli odsouzeni. Pirátům hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se trestného činu dopustili ve značném rozsahu či získali-li takto značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Na vyšetřování trestné činnosti páchané v areálu T-Mobilu parku spolupracuje ČPU s policisty II. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III. Na burze prodávají nyní již velmi opatrní piráti za 100-150 Kč vypálené DVD-R disky s nejnovějšími filmovými tituly včetně dosud nevydaných či dokonce v ČR nezveřejněných filmových novinek. Mezi naposled zajištěnými předpremiérovými tituly je např. hvězdným obsazením přetékající temné Sin City, které přijde do českých kin až v polovině prázdnin, příští měsíc startující Vin Dieslův Ochránce, aktuálně uváděné pokračování adrenalinového hitu XXX: Nová dimenze, ale i česká novinka Román pro ženy.

nahoru


25.05.2005


Další rozsudek nad pirátem prodávajícím pirátské kopie filmů na DVD-R discích v areálu bleších trhů v areálu T-Mobile parku v Praze 9 obdržela tento týden Česká protipirátská unie. 33letý, v minulosti několikrát za majetkovou i násilnou trestnou činnost trestaný pachatel, byl uznán vinným ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 odst. 1 trestního zákona, a byl mu uložen trest odnětí svobody na 7 měsíců s podmínečným odkladem výkonu trestu na 24 měsíců, k trestu propadnutí věci a k povinnosti nahradit způsobenou škodu. Pachatel se trestného činu dopustil v únoru tohoto roku jen tři dny předtím, než mu končila podmínka za předchozí odsouzení. Mezi filmy, jejichž neoprávněné kopie rozšiřoval, byly i předpremiérové tituly: Blade: Trinity, Lovci pokladů a Cesta kolem světa za 80 dní. Trestní příkaz dosud nenabyl právní moci.

Přísnější trest byl ve stejnou dobu uložen 34letému pirátovi z okresu Tábor, který prostřednictvím vlastní inzerce i odpovědí na inzeráty prodával vypálené CD-R disky s filmy, hudbou i počítačovými programy. Pachatel byl potrestán odnětím svobody na 10 měsíců podmíněně odloženým na 28 měsíců, k propadnutí věci (CD, počítače s vypalovačkou a další věci) a k povinnosti nahradit způsobenou škodu v celkové výši téměř 220 tisíc orun. O něco mírnější trest obdržel 29letý pachatel z okresu Uherské Hradiště. Kromě trestu propadnutí věci (cédéček i počítače s vypalovačkou) a povinnosti nahradit škodu přesahující 130 tisíc korun byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 4 měsíce s podmínečným odkladem jeho výkonu na 18 měsíců.

nahoru


24.05.2005


V neděli 22. května 2005 provedla Česká protipirátská unie (ČPU) a policisté II. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III opakovanou razii na bleších trzích v areálu T-Mobile parku v Praze 9. V sítích policie uvízli další čtyři DVD piráti a přiřadili se tak k další patnáctce již stíhaných prodavačů z této burzy. Výtečníci prodávali za 100-150 Kč vypálené DVD-R disky s nejnovějšími filmovými tituly včetně dosud nevydaných či dokonce v ČR nezveřejněných filmových novinek. Mezi zajištěnými předpremiérovými tituly je např. hvězdným obsazením přetékající temné Sin City, které přijde do českých kin až v polovině prázdnin, příští měsíc startující Vin Dieslův Ochránce, aktuálně uváděné pokračování adrenalinového hitu XXX: Nová dimenze, ale i česká novinka Román pro ženy. Skutečnost, že piráti nejsou žádnými Jánošíky či českými Robiny Hoody dosvědčuje i poslední zadržená čtveřice; dva pachatelé mají za sebou bohatou kriminální minulost včetně závažných násilných trestných činů. Stejně jako předchozím zajištěným pirátům jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se trestného činu dopustili ve značném rozsahu či získali-li takto značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let.

Obvodní soud pro Prahu 9, do jehož působnosti spadá projednávání trestních věcí pirátů zadržených při prodeji neoprávněných rozmnoženin filmů na bleších trzích v T-Mobile parku již vynesl první tresty (některé dosud nenabyly právní moci). Např. 47letá Z.B., zajištěná na uvedené burze jako první již v říjnu 2004, byla odsouzena k trestu odnětí svobody na 7 měsíců podmíněně odloženému na 2 roky a k propadnutí věci, 31letý M.K. k trestu odnětí svobody na 5 měsíců podmíněně odloženému na 18 měsíců, k propadnutí věci a k povinnosti nahradit způsobenou škodu, a 63letá A.S. k trestu odnětí svobody na 3 měsíce podmíněně odloženému na jeden rok. Tresty padají i pirátům, kteří prodávali na předchůdkyni bleších trhů, tržnici Obzor na Praze 4, a z nichž mnozí jsou opakovaně stíháni i za prodeje na trzích v T-Mobile parku. Tak např. 18letý D.K. byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 5 měsíců podmíněně odloženému na 15 měsíců, 30letý M.P. k trestu odnětí svobody na 10 měsíců podmíněně odloženému na 18 měsíců, k propadnutí věci a k povinnosti nahradit způsobenou škodu, 43letý M.L. k trestu odnětí svobody na 6 měsíců podmíněně odloženému na 18 měsíců a k propadnutí věci a 20letá E.R. k trestu odnětí svobody na 6 měsíců podmíněně odloženému na 16 měsíců a k propadnutí věci.

nahoru


29.03.2005


Ve středu 23. března poslala poslanecká sněmovna do druhého čtení návrhy novely zákona č. 241/1992 Sb., o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a zákona č. 273/1993 Sb., o některých podmínkách výroby, šíření a archivování audiovizuálních děl. Oba návrhy považuje Česká protipirátská unie a společnosti v ní sdružené za značně nezdařené, pro český audiovizuální trh negativní a z hlediska evropské praxe i zcela atypické. První z nich klade na distribuční společnosti nemalé finanční nároky zavedením povinné 3% nepřímé daně z hrubých příjmů za vstupenky na filmová představení, vydané nosiče s audiovizuálními díly a reklamu v televizním vysílání. Takto vybrané prostředky mají být kromě příjmů za užití starších českých filmů v podstatě jediným zdrojem financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie (dále jen Fondu), prostřednictvím kterého stát realizuje svou podporu národní kinematografii. Předmětný návrh ministerstva kultury nepočítá s přímou podporou státu české kinematografii, a to ani prostřednictvím dotací ze státního či místních rozpočtů, zavedením investičních pobídek či daňových úlev a dokonce ani přijetím státní koncepce podpory české kinematografie. Naopak místo podpory navrhuje ještě více zatížit audiovizuální trh, který je destabilizován i v důsledku vysoké sazby DPH a masivního pirátství. Audiovizuální průmysl přitom generuje přímé daně a pracovní místa, která jsou návrhy vlády ohrožena. Vybrané prostředky má na základě volného uvážení rozdělovat 12-členná Rada, jejíž členové jsou jmenováni vládou na návrh ministra kultury, a jsou tedy prakticky pod vlivem vlády resp. ministra kultury. Nedobrovolní přispěvatelé na něž je uvalena nemalá daňová povinnosti nemají žádnou možnost rozhodovat o projektech, které budou z jejich peněz placeny, ani možnost sdílet výnosy fondu. Stát se tak chová jak k české kinematografii, tak k celému tuzemskému audiovizuálnímu průmyslu macešsky, a na rozdíl od ostatních evropských států jej dusí místo podporuje.

Druhá novela pak společnosti nepřiměřeně administrativně zatěžuje, a to zejména svou složitostí a neopodstatněným množstvím povinně vyplňovaných údajů, které často ani nejsou distributorům dostupné. Rozsah požadovaných údajů je přitom zcela nesmyslný a prakticky nevyužitelný. Filmaři vkládali do novely audiovizuálního zákona naději na podporu české kinematografie avšak místo navrhovaného založení centra, které by pomáhalo českým filmům prosadit se v zahraničí a lákalo cizí investory a producenty ke spolupráci s českými subjekty při výrobě filmu, stát opět rezignoval na jakoukoli podporu a naopak navrhuje další náročné povinnosti pro výrobce i distributory. Přitom podpora státu audiovizuálnímu průmyslu by se vyplatila jak se o tom přesvědčilo např. Maďarsko, Rakousko či Dánsko, které masivně podporují audiovizuální průmysl ze státních a regionálních prostředků.

nahoru


22.03.2005


Česká protipirátská unie s povděkem registruje zvýšenou aktivitu celních úřadů proti pirátským aktivitám na příhraničních tržištích a výrobcům nelegálních rozmnoženin audiovizuálních děl a zvukově-obrazových záznamů. K tomuto pozitivnímu trendu jistě nemalou měrou přispěl výukový cyklus seminářů pořádaný Českou protipirátskou unií. Od srpna 2004 vyškolili pracovníci ČPU 92 odborníků z řad pracovníků celních úřadů, což je dvakrát více než během celého roku 2003. V roce 2003 uskutečnili pracovníci celních úřadů proti filmovým pirátům 112 razií, v roce 2004 pak 480 razií. V neposlední řadě také narostlo úsilí celních orgánu na poli odhalování pirátských dílen a výroben, stejně jako snahy zjistit totožnost jednotlivých pachatelů a vyvodit vůči nim trestní odpovědnost.

Dne 5. března 2005 zaměstnanci oddělení pátrání Celního ředitelství v Českých Budějovicích uskutečnili razii na dílnu na bleším tržišti v obci Strážné, kde byly pravděpodobně dlouhodobě vyráběny a kompletovány pirátské rozmnoženiny audiovizuálních a hudebních děl na CD-R discích. Při razii bylo zajištěno 6020 ks CD-R s filmy a přibližně 4000 ks hudebních cédéček. Vyšetřování pracovníků celního úřadu by mělo vyústit v trestní stíhání provozovatele této dílny.

nahoru


14.03.2005


Okresní soud v Domažlicích odsoudil v únoru letošního roku pirátského prodejce vietnamské národnosti k trestu vyhoštění na 5 let, propadnutí zajištěných věcí, a to konkrétně 4593 ks pirátských rozmnoženin audiovizuálních děl a zvukově-obrazových záznamů na CD-R discích zaznamenaných ve formátu VCD a 6190 ks hudebních CD a k náhradě škody uplatněné poškozenými v trestním řízení. Uvedený soud dosud za podobné trestné činy ukládal pouze mírné tresty - propadnutí věci případně kombinované se zákazem pobytu v okrese Domažlice. Česká protipirátská unie opakovaně poukazovala na to, že takto mírné tresty nemohou plnit individuální ani generálně preventivní účel trestu, avšak státní zastupitelství se s jejím názorem neztotožňovalo a tresty považovalo za přiměřené. Nejnověji uložený trest je dostatečně účinný, aby mohl pachateli zabránit v páchání trestné činnosti na území našeho státu a zároveň představoval vztyčený prst pro ostatní příslušníky vietnamské komunity u nás, z nichž velká část se při svém podnikání soustavně dopouští kriminality proti duševnímu vlastnictví.

Výroba, distribuce a prodej nelegálních rozmnoženin filmů na CD-R, obvykle velmi nízké zvukové i obrazové kvality a obsahujících pouze německou jazykovou verzi, je velmi rozšířena v pohraničních tržnicích v severních, západních a jižních Čechách, stejně jako na Znojemsku. Tato pouliční tržiště jsou ovládána organizovanými vietnamskými skupinami a aktivity orgánů činných v trestním řízení bohužel nepřinášely v minulosti žádné zvláštní výsledky. Před rokem se přístup orgánů činných v trestním řízení výrazně změnil a tato změna přinesla řadu významných úspěchů, např. v porovnání s rokem 2003 bylo vyšetřováno dvakrát více pachatelů této trestné činnosti. Dokonce i postoj českých soudů vůči problematice kriminality proti duševnímu vlastnictví se začíná pomalu pozitivně vyvíjet. Důsledkem je pak zejména ukládání přísnějších trestů, které mají vyšší preventivní a výchovný účinek než tresty ukládané našimi soudy ještě zcela nedávno. Přesto i tyto ve srovnání s minulou praxí přísnější tresty stále plně nevyužívají zákonnou trestní sazbu a pohybují se v průměru maximálně v dolní třetině této sazby. V důsledku aktivního přístupu České protipirátské unie je také stále častěji odsouzeným ukládána povinnost k náhradě škody, resp. její části na základě nároku uplatněného jménem poškozených v rámci trestního řízení. Letos do poloviny března letos evidujeme osm takových případů. Pro srovnání v loňském roce byla tato povinnost uložena ve 20 případech. Mnohé z těchto rozhodnutí však bohužel nenabudou právní moci a odvolací soud povinnost k náhradě škody neuloží.

nahoru


06.03.2005


Vyšetřovatelé České protipirátské unie spolu s policisty z útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR ve Znojmě a zaměstnanci oddělení pátrání Znojmo Celního ředitelství Brno zorganizovali a ve spolupráci s vyšetřovateli Rakouské protipirátské unie (VAP) v neděli 6.3.2004 také uskutečnili razii na tržišti Excalibur City u hraničního přechodu Hatě. Při zákroku byli zadrženi tři pachatelé vietnamské národnosti, kteří nabízeli a prodávali pirátské kopie filmů ve formátu VCD zaznamenané na CD-R nosičích. Celkem bylo u těchto pachatelů zajištěno 1488 pirátských disků s filmy a 442 disků s hudbou. Jako obvykle byly nosiče určeny zejména pro nedaleký rakouský trh. Pachatelé nabízeli turistům padělky za 3 euro za film a 2 euro za hudební CD. Kvalita zajištěných pirátských kopií je velmi nízká a výjimku netvoří ani nejnovější hollywoodské "blockbustery", které dosud nejsou uváděny ani v kinech. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 2 roky, peněžitý trest do pěti miliónů, zákaz činnosti a cizím státním příslušníkům také trest vyhoštění. Tato razie navázala na spolupráci ČPU, VAP a znojemské policie, která se úspěšně vyvíjí již od konce loňského roku. Během společně uskutečněných razií bylo zadrženo devět pachatelů a ze sedmi pirátských stánků a dvou vozidel bylo zajištěno na osm tisíc pirátských CD-R, stovky nelegálních kopií přebalů a DVD krabiček a v neposlední řadě několik DVD přehrávačů.

nahoru


17.02.2005


Česká protipirátská unie (ČPU) a policisté 2. odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III si o víkendu opět posvítili na bleší trhy v areálu T-Mobile parku v Praze 9. Zadrženi byli čtyři prodejci pirátských DVD-R, na kterých byly vypáleny vesměs dosud nevydané filmové novinky. Ještě před premiérou v českých kinech piráti neoprávněně rozšiřovali nepříliš kvalitní záznam třetího příběhu upírobijce Blade: Trinity, ze současných kino hitů disponovali například Lovci pokladů, Cestou kolem světa za 80 dní či Alexandrem Velikým. Z českých dosud nevydaných filmů nabízeli Milence & Vrahy, Duši jako kaviár i stále populární Snowborďáky. Počet pachatelů zajištěných od loňského podzimu na této burze tak stoupl na rovný tucet. Mezi naposled zajištěnými piráty je i dvacetiletá pachatelka, která je za obdobné jednání již trestně stíhána - loni v srpnu byla totiž přistižena při prodeji pirátských DVD na předchůdci stávající burzy, tržnici Obzor v Praze 4. Za obě jednání hrozí této pachatelce i ostatním pirátům trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků.

Prodejci pirátských disků na tržištích se často rekrutují z řad již dříve trestaných pachatelů jiné majetkové trestné činnosti. To je i případ již několikrát odsouzeného třicetiletého M.P., který byl zadržen loni v červnu při prodeji pirátských DVD na bleších trzích Obzor. Zatím nepravomocným trestním příkazem byl tento pachatel odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 měsíců s podmíněným odkladem na 30 měsíců, a k trestu propadnutí věci. Podle ředitelky ČPU Markéty Prchalové by si případní kupci měli dobře rozmyslet, zda si pirátské DVD zakoupí. "Záznamy předpremiérových filmů byly většinou pořízeny při promítání v kinech a často jsou velmi nekvalitní. U zahraničních filmů je nižší kvalita záznamu doplněna i otřesnou úrovní českých titulků", říká Prchalová a upozorňuje i na nemožnost reklamace zakoupeného zboží. "Až budete příště uvažovat, zda ušetřit výměnou za nízkou kvalitu, zkuste si uvědomit, že peníze nedáváte žádnému hrdinnému Robinu Hoodovi, ale obyčejnému kriminálníkovi", dodává Prchalová.

nahoru