TISKOVÉ ZPRÁVY 2006


01.11.2006

16.10.2006

17.07.2006

19.06.2006

22.05.2006

26.04.2006

30.03.2006

27.02.2006

06.02.2006




01.11.2006


OSVĚTOVÁ KAMPAŇ "FILMY NEJSOU ZADARMO" ZAČÍNÁ
PROTIPIRÁTSKÉ TRAILERY JDOU DO KIN


Praha, 1. listopadu 2006 - Pozitivně mířená kampaň Filmy nejsou zadarmo, kterou představila Česká protipirátská unie (ČPU), nabírá na obrátkách. Do českých kin budou v listopadu premiérově uvedeny dva filmové protipirátské trailery, každý o délce 40ti sekund. Jako první dne 1. listopadu spoty uviděli návštěvníci slavnostní premiéry filmu Ro©k podvraťáků a filmoví diváci Multikina Ládví. Od čtvrtka 2. listopadu pak budou spoty promítat všechna multikina, a postupně by se protipirátské trailery měly dostat do většiny stálých kin. "Jeden z trailerů je namířen proti sdílení filmů prostřednictvím internetu, druhý proti nákupu pirátských kopií filmů na DVD," vysvětluje Markéta Prchalová, ředitelka ČPU a dodává: "Podoba obou spotů navazuje na celosvětovou protipirátskou kampaň MPA, sdružující filmová studia Paramount, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal, Walt Disney a Warner Bros."

Na uvedení trailerů do kin je navázáno také spuštění protipirátského webu www.filmynejsouzadarmo.cz, kde si zájemci mohou přečíst informace o pirátství a protipirátských aktivitách, seznámit se s příslušnou legislativou, zasoutěžit si o velmi atraktivní ceny, přehrát a stáhnout si samotné trailery, protipirátské samolepky, tapety apod. Dále je možné seznámit se s pohledem a zkušenostmi filmových tvůrců, herců, producentů a distributorů. Svůj názor mimo jiné vyjádřili také režisér Ro©ku podvraťáků Karel Janák a herec Jiří Mádl. Ten má k cílové skupině kampaně věkově velmi blízko. Pirátství velmi často bují už u třinácti až patnáctiletých školáků a přesouvá se s nimi i na střední a vysoké školy. "Snadnost kopírování vyžadující zpravidla jen jeden klik myší, masivnost rozšíření souborů s nelegálním obsahem i nedostatečná kulturní a společenská výchova vedou děti a mladé lidi k tomu, že filmy vnímají pouze jako spotřební zábavu," upozorňují odborníci z ČPU "Piráti už se ale nezamýšlejí nad tím, že ke vzniku filmu je potřeba nejen úsilí velkého množství specialistů, ale také nemalé investice. Právě na to se snažíme prostřednictvím naší kampaně poukázat," zpřesňují detaily zástupci organizace.

nahoru


16.10.2006


KAMPAŇ PROTI FILMOVÉMU PIRÁTSTVÍ "FILMY NEJSOU ZADARMO"
MÁ PŘINÉST OSVĚTU NEJEN DO ŘAD ČESKÉ MLÁDEŽE


Praha, 16. října 2006 - Ukradli byste něčí peněženku? Vytáhli byste někomu z kapsy mobil? Odjeli v cizím autě? Mnoho příslušníků mladé generace, kteří nasávali informace z internetu spolu s mateřským mlékem, si neuvědomuje, že sdílení filmů prostřednictvím ilegálních peer-to-peer (P2P) služeb a FTP serverů nebo jejich přepalování na DVD je nejen protiprávní, ale i nemorální. Nazývat se filmovým fanouškem znamená ctít um filmových tvůrců. Tvůrčí vklad režisérů, scénáristů a ostatních tvůrců včetně herců, ale třeba i trikových specialistů není bezcennou položkou a je chráněn autorským právem.

Také reálné náklady na vytvoření konkrétního filmu jsou značně vysoké. Počínaje honoráři filmového štábu, herců a komparsu přes náklady spojené se samotným natáčením filmu (jako např. zapůjčení filmové techniky, filmový materiál, lokace, ateliéry, dekorace, kostýmy a masky, digitální efekty, cestování či catering) a dále dokončovací práce (jako střih, hudba a zvuk) konče náklady na prodej filmu jako např. reklama, PR či výroba jednotlivých filmových kopií. Celkové náklady potřebné ke vzniku filmového díla tedy daleko převyšují představy i technické vybavení jednotlivých pirátů.

Každý prožitek totiž něco stojí - nejen luxusní auto, láhev kvalitního vína, karton cigaret, večeře v restauraci, permanentka na sjezdovku… Ale samozřejmě také dobrý film. "Protipirátská kampaň ´Filmy nejsou zadarmo´, kterou chystáme na podzim letošního roku, je mířena pozitivně - na posilování vědomí veřejnosti, že film má svoji cenu, že není zadarmo, a vyplatí se jej chránit," vysvětluje Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie (ČPU), která za celým projektem stojí.

Právě toto neziskové zájmové sdružení, které se již od roku 1992 zabývá ochranou autorských práv k audiovizuálním dílům, reaguje na nepříznivý trend panující vůči duševnímu vlastnictví filmových tvůrců. "Stěžejní fází kampaně je představení a promítání filmových protipirátských trailerů, jejichž podoba navazuje na celosvětovou protipirátskou kampaň MPA (sdružující filmová studia Paramount, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal, Walt Disney a Warner Bros). Jedná se o dva 40sekundové trailery, jeden namířený proti sdílení filmů prostřednictvím internetu, druhý proti nákupu pirátských kopií filmů na DVD," vysvětluje Prchalová.

Trailery budou premiérově uvedeny do kin 1. listopadu 2006, zároveň bude spuštěn protipirátský web www.filmynejsouzadarmo.cz, kde si zájemci budou moci přečíst informace o pirátství a protipirátských aktivitách, seznámit se s příslušnou legislativou, zasoutěžit si o velmi atraktivní ceny, přehrát a stáhnout si trailery či jiné materiály jako protipirátské samolepky a tapety. Dále bude možné se seznámit s pohledem a zkušenostmi filmových tvůrců, herců, producentů a distributorů.

V rámci kampaně chce ČPU upozornit i na platnou legislativu, která doznala v nedávné době určitých změn. Novela autorského zákona zpřesnila některá ustanovení a zavedla ochranu běžnou v ostatních evropských státech. "´Kopie pro osobní potřebu´ je zaklínací formulkou pro většinu uživatelů i pirátů, málokdo z nich ale ví, co přesně znamená a kde jsou její hranice," říká Prchalová. "Jedná se o výjimku z autorského práva, kterou lze uplatnit jen v případech vymezených v zákoně. Rozhodně se nevztahuje na nezveřejněná díla, např. film ukradený z postprodukce," vysvětluje Prchalová a doplňuje: "Stejně tak není dovoleno pořídit záznam filmu při promítání v kině, a to ani pro osobní potřebu, a je zakázáno obcházet technické prostředky ochrany práv, jakými je například kódování." Piráti si někdy svérázně vykládají i pojem ´osobní potřeba´. "Musí se vždy jednat o vlastní osobní a nehospodářskou potřebu fyzické osoby, která kopii zhotovuje, tedy nikoli o potřebu někoho dalšího. Zákon také umožňuje pouze zhotovení jedné kopie díla, nikoliv více," dodává Prchalová.

Nejčastějším argumentem na obhajobu pirátství je údajně vysoká cena originálních nosičů. "Podle částek, které nejčastěji padají, je však zřejmé, že mluvčí žádné legální DVD již dlouho nekoupili," říká Markéta Prchalová a dodává: "Pokud je zakoupení DVD nad vaše finanční možnosti, existují zde levnější legální alternativy, jděte do kina a vychutnejte si film na stříbrném plátně, půjčete si DVD ve videopůjčovně nebo využijte služeb virtuální půjčovny, která představuje legální alternativu nezákonného stahování filmů z peer-to-peer sítí, kdy si uživatel může stáhnout film v pohodlí svého domova či si ho spustit přímo prostřednictvím internetu." Jednu z nejrozšířenějších služeb nabízí Seznam.cz na portálu Kinomania.cz, kde za sympatických 45,- Kč můžete film shlédnout libovolněkrát v období 24 hodin. "Nové způsoby distribuce filmů mají šanci uspět a vyvíjet se, jen pokud budou mít dostatek zákazníků a pokud nebudou masivně poškozovány nelegálními konkurenty," upozorňuje Markéta Prchalová.

Pirátství velmi často bují už u třinácti až patnáctiletých školáků a přesouvá se s nimi na střední i vysoké školy. Snadnost kopírování vyžadující zpravidla jen jeden klik myší, masivnost rozšíření souborů s nelegálním obsahem i nedostatečná kulturní a společenská výchova vedou děti a mladé lidi k tomu, že filmy vnímají pouze jako spotřební zábavu a nezamýšlejí se nad tím, že ke vzniku filmu je potřeba nejen úsilí velkého množství specialistů, ale také nemalé investice. Výukový nedostatek minulých školních osnov se snaží řešit současné rámcové programy pro základní i středoškolské vzdělávání, které obsahují i téma ochrany duševního vlastnictví a vnímání duševního vlastnictví jako kulturní a majetkové hodnoty. "K realizaci výuky k ochraně duševního vlastnictví ČPU připravuje projekt ´Výchova dětí a mládeže k ochraně autorských práv´, v rámci něhož by učitelé měli obdržet vyučovací pomůcky, s pomocí nichž mohou žáky seznámit s problematikou ochrany autorských práv minimálně v rozsahu jedné vyučovací hodiny," informuje Markéta Prchalová a dodává: "Bude se jednat o srozumitelné a názorné podklady k dané problematice včetně obrazových materiálů, krátkého instruktážního filmu, odpovědí na nejčastější otázky a kvízy k prověření znalostí dětí po absolvování vyučování." Součástí projektu je i organizace tvůrčí soutěže pro školáky a studenty, v jejímž rámci budou moci mladí filmoví amatéři vyhrát atraktivní a netradiční ceny včetně jednodenní stáže na natáčení některého z chystaných českých filmů či distribuce svého díla jako bonusu některého oblíbeného českého filmu.

Mediálními partnery kampaně "Filmy nejsou zadarmo" jsou Český rozhlas 1 - Radiožurnál, portál Seznam.cz, deník Právo a magazín Cinema. Propagaci kampaně zajišťuje agentura SUNDISK PR, logo kampaně a web je dílem společnosti Wizards CZ.

nahoru


17.07.2006


Kontrola pirátských tržnic v okrese Cheb


Okres Cheb, 15.7.2006 - Vyšetřovatelé České protipirátské unie (ČPU) a její německé obdoby "Společnosti pro stíhání případů porušování autorských práv" (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen, GVU) za významné pomoci 19 příslušníků Celního úřadu Cheb vykonali v sobotu dne 15.7.2006 kontrolu na tržnicích Lipový Dvůr v obci Aš a Vojtanov ve stejnojmenné obci v česko německém pohraničí okresu Cheb. Během kontroly bylo na těchto dvou tržnicích ovládaných vietnamskými prodejci celkem na 6 pirátských stáncích zajištěno dohromady 15.461 ks pirátských CD-R s nejrůznějšími filmovými a hudebními tituly, z toho 4.149 ks pirátských napodobenin filmových DVD disků na CD-R převážně s filmovými novinkami a předpremiérovými tituly jako Rychle a zběsile: Tokijská jízda (The Fast and Furious: Tokyo Drift), Let číslo 93 (United 93) a The Sentinel a 11.312 ks hudebních cédéček opět nevyjímaje i neonacistické nahrávky, tentokrát zajištěné na tržnici Lipový Dvůr v obci Aš. V průběhu razie byla také zadržena jedna prodejkyně vietnamské národnosti podezřelá ze spáchání trestného činu porušování autorských práv, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle §152 trestního zákona.

K úspěšnému výsledku akce přispěla vstřícnost Celního úřadu Cheb, který na sobotní razii uvolnil 19 zaměstnanců, tedy výrazně větší zásahový tým, než je obvyklé při raziích organizovaných ve spolupráci s dalšími orgány. Také spolupráce s kolegy z "německé protipirátské unie" přináší své ovoce, neboť pirátští prodejci se zaměřují především na německy mluvící klientelu a rodilý mluvčí nebudí na tržnicích v pohraničí žádné podezření. Krom toho pohraniční pirátství významně poškozuje také německý filmový trh. Pirátští prodejci prodávají filmové novinky v německé jazykové verzi v průměru za 5,- € a jejich klientela ze sousedících německy mluvících zemí je početná, přestože je záznam většinou ve velmi špatné obrazové i zvukové kvalitě a ochuzený o jakékoliv bonusy, "special features" či jazykové a titulkové verze.

nahoru


19.06.2006


Víkendové razie přinesly rekordní počet zajištěných nosičů


Plzeňský a Karlovarský kraj, 17.-18.6.2006: Osvědčený tým České protipirátské unie (ČPU) a České obchodní inspekce (ČOI) Inspektorát Plzeňský a Karlovarský uskutečnil za podpory policistů Oddělení kontroly pobytu Služby pohraniční a cizinecké policie Oblastní velitelství Plzeň v průběhu víkendu řadu razií na pohraničních tržištích zaměřených na audiovizuální pirátství. V sobotu se kontroloři vydali na tržiště v Plzeňském kraji, kde v pirátských stáncích v obcích Folmava, Lísková, Železná a Sv. Kateřina zajistili 31.690 ks pirátských napodobenin filmových DVD disků a 7.910 ks pirátských hudebních cédéček, mezi kterými byly i neonacistické nahrávky. V neděli se pak kontrolní tým přesunul na karlovarskou tržnici Dragoun v bývalých kasárna v Chebu, kde zajistil 31.400 ks pirátských pseudoDVD, 29.199 ks hudebních CD-R a padělky počítačových her. Přestože spolu v poslední době trhovci z jednotlivých tržnic v důsledku častých razií a velkých ztrát stále více spolupracují a navzájem se varují před hrozícími kontrolami včetně sledování kontrolních vozidel a podávání zpráv o jejich pohybu vysílačkami spojkám v ohrožených tržnicích, podařilo se malému týmu kontrolorů zajistit v průběhu víkendu přes 100 tisíc pirátských nosičů. Víkendová akce tak vysokým počtem zajištěných pirátských kopií filmů překonala předchozí úspěšné razie; z tohoto pohledu se jedná o doposud nejúspěšnější zátah v tomto roce. Jak je již zvykem u společných razií zaměřených proti filmovému pirátství, i tentokráte policisté z Oddělení kontroly pobytu nelenili a během razie zkontrolovali také dokumenty a povolení k pobytu 110 osob, přičemž jim udělili 8 blokových pokut v celkové výši 12.000,-Kč. Znovu tak svojí přítomností umožnili inspektorům a vyšetřovatelům bezproblémový průběh kontrol neoprávněných rozmnoženin nabízených v rámci stánkového prodeje.

Padělky DVD nosičů, tzv. pseudoDVD, prodávané na příhraničních tržištích v průměru za 5,- €, jsou nejlevnější CD-R disky, na kterých je vypálen pirátský záznam filmu s německým dabingem. Záznam je většinou ve velmi špatné kvalitě, pořízený z kina, za to však nejnovějšího filmu. I na cédéčkách zajištěných v průběhu víkendové akce může zájemce najít mizerné kopie filmových novinek Satan přichází, 16 bloků s Brucem Willisem či nyní již obvyklé Šifry mistra Leonarda a třetích pokračování sérií Mission Impossible a X-Men.

Tržiště v česko-německém pohraničí a Znojemsku, které se zaměřují především na německy mluvící klientelu, jsou ovládána vietnamskými prodejci, kteří při svém "podnikání" naprosto ignorují zákony a předpisy. Otevřeně i skrytě prodávají jak neoprávněné napodobeniny filmových a hudebních nosičů, tak padělky výrobků známých značek od oděvů, přes obuv, tašky a hodinky po cigarety. To však není jediný druh kriminality, který je s příhraničními tržišti spojen. Daňové a celní úniky jsou pravidlem; stále častěji se prodejci pouští i do distribuce drog, zejména pervitinu.

nahoru


22.05.2006


O víkendu se v pohraniční oblasti Plzeňského kraje uskutečnila další ze série úspěšných razií zaměřených proti audiovizuálnímu pirátství na zdejších tržištích. Za spolupráce vyšetřovatelů České protipirátské unie (ČPU) a IFPI ČR, inspektorů České obchodní inspekce (ČOI) Inspektorát Plzeňský a Karlovarský a příslušníků z Oddělení kontroly pobytu Služby pohraniční a cizinecké policie Oblastní velitelství Plzeň, Oddělení cizinecké policie Plzeň město a Plzeň město - Jih byly vykonány kontroly na čtyřech tržnicích ovládaných vietnamskými prodejci, a to v sobotu na tržnici v obci Lísková u hraničního přechodu Lísková (Waldmünchen), tržnici U Kostela v obci Horní Folmava nedaleko hraničního přechodu Folmava (Furth im Wald-Schafberg) a tržnici v obci Svatá Kateřina u hraničního přechodu Rozvadov (Waldhaus) a v neděli pak na tržnici U Casina v obci Horní Folmava nedaleko hraničního přechodu Folmava (Furth im Wald-Schafberg). Výsledky razií jsou více než uspokojivé. Kontrolním orgánům se totiž podařil rekordní úlovek - v sobotu zajistili na čtyřech stáncích 12.910 ks pirátských pseudoDVD - CD-R disků obsahujících filmy v německé jazykové verzi zaznamenané ve formátu VCD a mezi nimi i předpremiérové a premiérové tituly jako např. Šifra mistra Leonarda, Final Destination 3 či Mission Impossible III a 25.820 ks hudebních CD-R a v neděli pak na třech stáncích dalších 18.372 ks pirátských pseudoDVD a 19.680 ks hudebních CD-R. V souhrnu tedy bylo během víkendu na 4 tržištích na 7 stáncích s pirátským zbožím zajištěno neuvěřitelných 31.282 ks pirátských DVD a 45.640 ks hudebních CD-R. Ač byla razie zaměřena zejména proti audiovizuálnímu pirátství, policisté z Oddělení kontroly pobytu nelenili a zkontrolovali dokumenty a povolení k pobytu 146 osob - vietnamských prodejců a udělili 10 blokových pokut v celkové výši 18.500,-Kč. Svojí přítomností umožnili inspektorům a vyšetřovatelům bezproblémový průběh kontrol neoprávněných rozmnoženin nabízených v rámci stánkového prodeje. Vzhledem k vysokému počtu zajištěných pirátských kopií filmů se jedná v tomto roce o doposud nejúspěšnější razii.

Tržiště v česko-německém, které se zaměřují především na německy mluvící klientelu, jsou ovládána vietnamskými prodejci. Cena filmového pseudoDVD se zde pohybuje v průměru okolo 5,- € a hudebního CD-R okolo 3,- €. I přes hrozící tresty a časté kontroly se prodejci nechtějí vzdát svého výnosného byznysu a na pohraničních tržištích ustavičně prodávají. Přitom vymýšlejí stále nové taktiky, jak se vyhnout trestnímu stíhání, počínaje opuštěním svého stánku v průběhu razie a nejrůznějšími účelovými výpověďmi konče. Razie uskutečňované Českou obchodní inspekcí mají za cíl především zabavení nelegálního zboží a zabránění jeho dalšímu prodeji. Přesto, že výrobní hodnota zajištěných napodobenin je velmi nízká, dokáží časté razie, při kterých je zabavován velký objem nelegálního zboží a zavírány pirátské stánky, omezit prodej padělků a snížit tak zisky pirátských prodejců.

nahoru


26.04.2006


Poslanecká sněmovna včera ve večerních hodinách schválila novelu autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů) ve znění pozměňovacích návrhů přijatých Senátem na konci měsíce března. Novela nabude účinnosti okamžikem vyhlášení. Předpokládáme, že tato celkově zdařilá novela významně napomůže zvýšení ochrany autorských práv a práv souvisejících a obecně protipirátskému úsilí do budoucna. Návrh aby se institut volného užití (umožňující užití díla pro osobní potřebu i bez souhlasu autora) vztahoval i na nezveřejněná díla nakonec neprošel, takže i nadále budou chráněna dosud nezveřejněná díla, která nemohou být kopírována ani pro osobní potřebu, což se týká např. záznamů filmů ukradených přímo ze studia či střižny. Nové znění autorského zákona také přináší z hlediska ochrany autorských práv a práv souvisejících řadu pozitivních novinek. Velký přínosem je vyjmutí tzv. camcordingu (natáčení filmu na kameru či obdobné zařízení v kině) z práva na volné užití, tedy zakotvení nemožnosti pořídit záznam filmu při promítání v kině ani pro osobní potřebu, který se sice i doposud vyvozoval výkladem zákona, nicméně nově bude díky jeho zakotvení v ustanoveních upravujících volné užití srozumitelný i pro laickou veřejnost. V současnosti je totiž prakticky každý nový film bezprostředně po premiéře natočen přímo v kině na kameru a masivně šířen jak prostřednictvím Internetu, tak na discích DVD-R či CD-R a toto nové ustanovení by mělo tomuto protiprávnímu jednání učinit přítrž. Česká protipirátská unie zároveň na polovinu června letošního roku připravuje kampaň zaměřenou proti nahrávání v kině, pomocí níž bychom chtěli tuto novou zákonnou povinnost přiblížit široké veřejnosti. Významná je i změna občanského soudního řádu, která umožní autorovi požádat soud o zajištění důkazu o porušení svých práv, aniž by musel povinně skládat neodůvodněně vysokou finanční zálohu k zajištění náhrady škody nebo jiné újmy, která by mohla vzniknout zajištěním předmětu důkazního prostředku na jeho návrh.

Změny, které novela autorského zákona přináší, nepochybně zvyšují úroveň vymahatelnosti autorských práv a ochrany duševního vlastnictví v České republice. České autorské právo se tak také konečně vyrovnává s požadavky vyplývajícími ze směrnic Evropské Unie, jejichž nevčasná a nedůsledná transpozice již České republice kvůli porušení povinností vyplývajících z komunitárního práva přinesla řadu nepříjemností, včetně žaloby u Evropského soudního dvora, kterou Komise podala dne 1.1.2006 z důvodu nevčasné transpozice směrnice o informační společnosti (Směrnice 2001/29/EC o harmonizaci některých aspektů autorských práv a práv souvisejících v informační společnosti).

nahoru


27.02.2006


Společná tisková zpráva ČPU, IFPI ČR, České filmové komory, DVD Group a Unie filmových distributorů

Senát dnes Poslanecké sněmovně vrátil návrh novely autorského zákona ve znění pozměňovacích návrhů. Změny navrhované Senátem by v případě přijetí významně napomohly protipirátskému úsilí. Senátoři se vyslovili pro ochranu dosud nezveřejněných děl, které by, stejně jak je tomu nyní, nemohly být kopírovány ani pro osobní potřebu. Týká se to např. záznamů filmů ukradených přímo ze studia či střižny nebo připravovaných hudebních alb. Nové znění autorského zákona by také neumožnilo pořizování kopie filmu při promítání v kině, a to ani pro osobní potřebu. V současnosti je prakticky každý nový film bezprostředně po premiéře natočen přímo v kině na kameru a masivně šířen jak prostřednictvím Internetu, tak na discích DVD-R či CD-R. Významná je i změna občanského soudního řádu, která umožní autorovi požádat soud o zajištění důkazu o porušení svých práv, aniž by musel povinně skládat neodůvodněně vysokou finanční zálohu.

Změny, které Senát do návrhu novely autorského zákona zapracoval, nepochybně zvyšují úroveň vymahatelnosti autorských práv a přispějí k lepší ochraně duševního vlastnictví u nás. Novela tak nabyla podoby skutečně komplexního návrhu, jímž by se náš autorský zákon vyrovnal s požadavky vyplývajícími ze směrnic Evropské Unie. Právě z důvodu neúplné transpozice příslušné směrnice byla již u Evropského soudního dvora na Českou republiku podána žaloba. Je proto velmi důležité aby byla novela autorského zákona Poslaneckou sněmovnou schválena co nejdříve, neboť v opačném případě hrozí České republice kvůli porušení povinností vyplývajících z komunitárního práva vážné následky.

nahoru


27.02.2006


Přes časté razie a zadržení již více než čtyř desítek pachatelů si filmoví piráti nedají pokoj a stále na bleších trzích Kolbenova v Praze 9 pokouší štěstí. V neděli 26.2.2006 tam policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství PČR Praha III spolu s vyšetřovateli České protipirátské unie (ČPU) zadrželi pětici prodejců pirátských „dévédéček“. První dvojice je pracovníkům ČPU i policistům z Prahy III dobře známa již z předchozích zátahů: třiadvacetiletý, již popáté zadržený muž z Prahy, a jeho spolupracovník, čerstvě šestnáctiletý cizinec z dětského domova. Ostatní zadržení měli na „Kolbence“ premiéru: dva z nich dosud nebyli pro filmové pirátství stíháni, zato třetí, třicetiletý muž z okresu Praha východ, se porušování autorských práv dopouští opakovaně a je stíhán již poněkolikáté. Pětici výtečníků bylo odebráno přes 260 pirátských DVD-R disků připravených k prodeji. Mezi nabízenými tituly byly opět nejnovější filmy včetně premiérového hororu „Hostel“, na Oscara nominovaných předpremiérových počinů George Clooneyho „Syriana“ a „Dobrou noc a hodně štěstí“, na červen připravované drama „North Country“ či do distribuce dosud nezařazených novinek „Revolver“ a „Edison“.

Za spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Pokud se podaří prokázat, že trestný čin spáchali ve značném rozsahu či takto získali značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Již 15 pachatelů zadržených na bleších trzích Kolbenova bylo odsouzeno.

nahoru


06.02.2006


Česká obchodní inspekce Inspektorát Plzeňský a Karlovarský ve spolupráci s vyšetřovateli České protipirátské unie (ČPU) a IFPI ČR a za součinnosti policistů z Oddělení kontroly pobytu Oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Plzeň vykonali v pátek 3.2.2006 v 19:00 hodin společnou razii na příhraniční tržnici Folmava nedaleko stejnojmenného hraničního přechodu. Tato prozatím ojedinělá spolupráce s cizineckou policií v boji proti výrobkovému pirátství filmových a hudebních děl na tržnicích v pohraničí přinesla nejen výraznou pomoc při organizování a průběhu samotné razie, ale také řadu cenných informací týkajících se průběhu pirátského prodeje; nákupem pirátských nosičů od jednotlivých dodavatelů - padělatelů počínaje a ekonomickými výsledky prodeje pirátských nosičů na jednotlivých stáncích konče.

Při páteční razii tržnici nejprve obsadili pracovníci cizinecké policie a začali vykonávat kontrolu dokladů a povolení k pobytu. Vietnamští prodejci, kteří se tak v daném okamžiku neobávali kontroly svých stánků, ale pouze kontroly dokumentů, ponechali své stánky otevřené. Následně na tržnici nečekaně přijeli vyšetřovatelé ČOI, ČPU a IFPI a za pomoci cizinecké policie obsadili stánky s pirátským zbožím. Během razie bylo zajištěno 4.920 ks pirátských pseudoDVD (CD-R disky s filmy zaznamenanými ve formátu VCD) obsahujících filmy v německé jazykové verzi, předpremiérové a premiérové tituly jako např. Mlha (The Fog), Mariňák (Jarhead), Mnichov (Munich), Saw II či Walk the Line nevyjímaje a 11.000 ks hudebních CD-R. Mimořádně vysokým počtem zajištěných pirátských disků se razie řadí k nejúspěšnějším zátahům svého druhu. Navíc řadě vietnamských prodejců byly uloženy blokové pokuty za nedodržení pobytového režimu na území ČR.

Tržiště v česko-německém a česko rakouském-pohraničí ovládaná vietnamskými prodejci jsou zaměřena především na německy mluvící klientelu. Cena filmového pseudoDVD činí v průměru 5,- € a hudebního CD-R 3,- €. Přes hrozící tresty a časté kontroly se pirátští prodejci nechtějí vzdát svého výnosného byznysu a na pohraničních tržištích stále prodávají. Přitom vymýšlejí stále nové taktiky, jak se vyhnout trestnímu stíhání, počínaje opuštěním svého stánku v průběhu razie a nejrůznějšími účelovými výpověďmi konče. Za spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do pěti miliónů korun a propadnutí věci; a to nejen pirátských nosičů, ale i prostředků k jejich výrobě a veškerých zisků. Vietnamským prodejcům dále hrozí trest vyhoštění, trest zákazu pobytu a případně trest zákazu činnosti, jsou-li držiteli živnostenského oprávnění. Pokud se podaří prokázat, že trestný čin spáchali ve značném rozsahu či takto získali značný prospěch, hrozí jim trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. Zároveň jsou také odpovědni za škodu, kterou svým jednáním způsobili stejně tak za bezdůvodné obohacení, které svým jednáním získali.

Zde si můžete prohlédnout fotografie z razie

nahoru