Vyjádření k mylným informacím zveřejněným v souvislosti s kauzou prostějovského piráta

PRAHA, 14. března 2012 - Rádi bychom uvedli na pravou míru mylné informace, které byly zveřejněny v některých médiích, např. na zpravodajském webu televize Nova TN.cz v článku Policie jde opět po pirátech! V Prostějově hrozí muži za stahování 5 let vězení. V článku se uvádí, že policie v Prostějově na základě trestního oznámení České protipirátské unie vyšetřuje třiadvacetiletého mladíka, který měl stahovat z internetu filmy a hudbu, za což mu hrozí až pět let vězení. Z této informace většina čtenářů může nabýt dojmu, že se jednalo o běžného uživatele, který si pouze z filehostigových serverů jako Uložto či Share-rapid stahoval filmová či hudební díla, a okamžitě se vyrojí dotazy ohledně legálnosti takového počínání.

Titulek článku a informace v něm jsou však matoucí. Česká protipirátská unie nepodala trestní oznámení na tohoto „prostějovského piráta“ kvůli pouhému „stahování filmů“. Skutečným důvodem bylo to, že provozoval několik internetových stránek, prostřednictvím nichž zpřístupňoval veřejnosti chráněná audiovizuální díla – celé řady populárních seriálů jako Teorie velkého třesku, Jak jsem poznal vaší matku, Přátelé či Jmenuji se Earl. Zároveň se prokázalo, že pachatel nelegální rozmnoženiny jednotlivých epizod, které formou embeddingu vkládal do svých stránek, na tzv. videohostingové servery také sám umísťoval. Jen na jediném z několika serverů dosáhly jím uploadované soubory počtu 1 528 788 zhlédnutí. Tímto jednáním způsobil pachatel poškozeným společnostem zastoupeným Českou protipirátskou unií škodu ve výši 15 743 720,- Kč, při jejímž vyčíslení byla stanovena částka za zpřístupnění k online přehrání ve výši 10 Kč za jedno zhlédnutí. Podrobnosti o celé kauze můžete zjistit z naší tiskové zprávy (viz níže).

I pokud jde o problematiku legálnosti či nelegálnosti stahování, jsou informace zprostředkovávané médii často zmatené a neúplné. Byť stahování, tedy zhotovení kopie pro osobní potřebu, může být za určitých podmínek legální, ve většině případů stahování nelegálních rozmnoženin z filehostingových úložišť nepůjde o dovolené užití. Zákon totiž kromě splnění jiných podmínek dovoluje nekomerční užití pro osobní potřebu jen v případě, že takové jednání není v rozporu s běžným způsobem užití díla a nejsou jím nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora, což je nepochybně i zájem na inkasování odměny. Byť tedy většina aktů stahování z nelegálních zdrojů nesplňuje všechny tyto podmínky a jde tedy o jednání nedovolené, nejedná se zpravidla o trestný čin. Blíže k problematice stahování viz stanovisko zveřejněné níže.

zpět